Poučne priče

Wok s pilećim prsima i povrćem

Sastojci (za 2–3 osobe):

  • 300 g pilećih prsa (narezana na tanke trakice)

  • 2 kašike ulja (susamovo, suncokretovo ili kikirikijevo)

  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)

  • 1 tikvica (narezana na kolutiće ili polukrugove)

  • 1 šaka šampinjona (narezani)

  • 1 mrkva (narezana na tanke štapiće)

  • 1 manji crveni luk (ili mladi luk)

  • 2–3 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)

  • 2–3 kašike soja sosa

  • 1 kašika meda ili smeđeg šećera (po želji)

  • 1 kašika rižinog sirćeta (ili limunovog soka)

  • 1 kašičica svježeg naribanog đumbira (ili prstohvat suhog)

  • So i biber po ukusu

  • Susam ili kikiriki za posipanje (opciono)

  • Kuvani basmati ili jasmin pirinač ili rižini rezanci za serviranje


👩‍🍳 Priprema:

  1. Priprema mesa:
    Pileća prsa nareži na trakice, posoli, pobiberi i po želji mariniraj kratko u 1 kašiki soja sosa i malo đumbira.

  2. Zagrij wok:
    Na visokoj temperaturi zagrij ulje u woku (ili velikoj tavi). Kad se dobro zagrije, dodaj pileće trakice i prži 4–5 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadi ih iz woka i ostavi sa strane.

  3. Povrće:
    U isti wok dodaj još malo ulja, zatim luk, bijeli luk i mrkvu. Prži kratko, pa dodaj papriku, tikvice i gljive. Povrće treba ostati hrskavo – prži 5–6 minuta uz povremeno miješanje.

  4. Dodaj meso i začine:
    Vrati piletinu u wok, dodaj ostatak soja sosa, med (ili šećer), rižino sirće, đumbir i dobro promiješaj da se sve sjedini. Kratko prži još 1–2 minute.

  5. Serviranje:
    Pospi susamom ili kikirikijem i serviraj uz rižu ili rezance.


✅ Savjet:

  • Možeš koristiti i drugo povrće koje imaš pri ruci: brokoli, baby kukuruz, kineski kupus, grašak šećerac…

  • Za pikantniju verziju dodaj malo čili sosa ili ljute papričice.

Prijatno! 🍜

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button