Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Upoznajmo drveće: Picea pungens „Glauca“ – srebrna smrča

Upoznajmo drveće: Picea pungens „Glauca“ – srebrna smrča

U višegodišnjem radu u proizvodnji ukrasnih biljaka i dizajniranju eksterijera i enterijera sa biljkama, primjetila sam da mnogo kupaca ne zna kako se pojedine vrste drveća nazivaju. Željeli bi nešto određeno da kupe, opisuju tu vrstu i navode mjesta u gradu gdje su je vidjeli, pa onda zajedno nagađamo o čemu bi moglo da se radi. Tako npr. sve četinare nazivaju borovi ili jele, a kada su listopadne vrste u pitanju, neznanje je još veće. Zato ćemo u narednom periodu opisati vrste koje se najčešće susreću na našim javnim i privatnim zelenim površinama.

Prvo nešto o četinarima…

Bodljikava smrča (Picea pungens Engelm.) je crnogorično stablo iz porodice borovki (Pinaceae) sa izuzetnim hortoestetskim osobinama. Naraste do 30 m visine. Kora je crvenosmeđa, grubo ljuskava. Iglice su plavičaste, duge 2-3 cm, guste, jako oštre, uvijene prema gore, a nakon otpadanja grančice su hrapave Prirodno je rasprostranjena u Sjevernoj Americi gdje raste u planinskim područjima na 2000-3000 m nadmorske visine. U Evropi se smatra udomaćenom vrstom. Sadi se kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima, pojedinačno ili u grupama.

Koristi se na mjestima koja treba istaći, a izuzetna je i za kombinaciju sa drugim vrstama, naročito onima tamnije boje krošnje. Otporna je na ljetne suše, na mraz i vjetar, dobro podnosi gradska onečišćenja, najbolje od svih smrča. Živi do 600 godina. Razmnožava se sjemenom i cijepljenjem. Dobro podnosi presađivanje,čak i u odrasloj dobi. Vrlo dobro podnosi orezivanje. Ukoliko se na vrijeme počne sa orezivanjem, mogu se formirati jedinstvene žive ograde.Veoma je varijabilna vrsta, a ovde ćemo navesti neke od varijeteta: “Glauca”, plavičastih četina koju još nazivaju i “srebrna smrča” pa zatim varijetet “Montgomery”, niski varijetet pravilne okruglaste krošnje, kod koje je visina srazmjerna širini krošnje, a naraste i do 2m.

Tu je i “Glauca globosa” patuljasta forma, sitnijih grana i sporog rasta, pa zatim “Argentea” skoro bijelih iglica i pravilne piramidalne krošnje, zatim “Conica” kompaktne krošnje i piramidalnog oblika, raste veoma sporo i niskog je rasta, najčešće do 2m.

Za Akos.ba: Berina Bašić, dipl.ing.agr.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top