Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > UG Svitanje: Pet godina aktivne podrške učenicima Podrinja

UG Svitanje: Pet godina aktivne podrške učenicima Podrinja

IZVJEŠTAJ SEKTORA ZA HUMANITARNE I DRUŠTVENO-KORISNE AKTIVNOSTI UDRUŽENJA „SVITANJE“

o akciji prikupljanja i podjele školskog pribora djcei povratnika u Podrinje

 

Dana 07.09.2013. godine aktivisti udruženja „Svitanje“ posjetili su povratnike u Vlasenici i u Zvorniku i uručili 120 paketa školskog pribora i 22 udžbenika Islamske vjeronauke.

Udruženje Svitanje već petu godinu organizuje akciju prikupljanja i podjele školskog pribora za djecu povratnike u Istočnu Bosnu. Akcija se provodi u saradnji sa građanima Sarajeva tako što volonteri udruženja „Svitanje“ organizuju dežuranja u tržnim centrima gdje građani kupuju školski pribor i dio doniraju djeci povratnika.

Akcija prikupljanja pribora ove godine trajala je dva dana, 24. i 25.08.2013. godine ispred marketa Merkator (Ložionička) i Bingo (Alipašino polje), a u akciji je učestvovalo 30 volontera.

Tokom akcije prikupljeni su ruksaci, školski pribor, slatkiši koje smo podijelili našim školarcima kako bi im nova školska godina bila slađa i lakša. Ostatak ruksaka – njih 70 – smo dokupili od novca koji nam je donirala farmeceutska kompanija "Medimpex" i od novca koji su donirali građani u toku dežura pred marketima.

Nakon prikupljanja pribora, kupovine ruksaka i pakovanja krenuli smo put Istočne Bosne. U gradskoj džamiji u Vlasenici nas je dočekao prelijep prizor: mjesni imam i 83 školarca od prvog do devetog razreda. Topla dobrodošlica i gostoljubivost, djeca bistrih, veselih i radoznalih pogleda, radost na njihovim licima bili su dovoljan znak da je akcija uspješno obavljena i da smo na pravom mjestu. Nakon Vlasenice krećemo prema Zvorniku, tačnije u Drinjaču, gdje završavamo akciju podjele pribora.

Ljepota i zelenilo, plavilo Drine, te skromnost i topla srca ljudi osvojili su naše aktiviste i bili su sretni što su dio ovog projekta.

U sklopu ovogodišnje akcije kupili smo i donirali 22 udžbenika Islamske vjeronauke za djecu iz Vlasenice, te 19 jednokratnih stipendija.

Na kraju, hvala povratnicima koji su nam omogućili da dođemo na granicu Drine i da upoznamo te hrabre Bošnjake, hvala građanima Sarajeva koji su na svoj način pomogli ovu našu akciju, farmaceutskoj firmi Medimpex koja je donirala novac za kupovinu ruksaka, firmi "Gadžo komerc" koja je svojom donacijom keksa “Tops” i školskog pribora u vrijednosti od 700KM pomogla ovu akciju, te volonterima koji su se odazvali i odvojili svoje vrijeme te pomogli da se sve ovo realizuje!  

U koordinaciju ovogodišnje akcije uključili smo i udruženje Mualim-Prosvjetitelj koje djeluje na području srednjeg i gornjeg Podrinja.

Pregled predhodnih akcija:

Prva godina akcije – 2009. – ruksaci i pribor za 43 učenika  

Akcija prikupljanja i podjele školskog pribora počela je 2009. godine .To je bio pilot projekat kada smo uručili školski pribor za 43 učenika osnovne i srednje škole. Za ovu akciju je prikupljeno oko 370 KM za kupovinu pribora sa sergije u džamiji Kralj Fahd, 20 ruksaka sa školskim priborom od Crvenog Polumjeseca, 10 ruksaka sa priborom od jordanske škole "El-Amel" i 13 ruksaka donacija DP marketa Sarajevo.
 
Ovu akciju je podržala TV Hayat sa redakcijom emisije "Ispuni mi želju" i obezbjedili prevoz od Sarajeva do Drinjače. Važno je istaći da je ova akcija izuzetno dobro popraćena od strane medija  NTV Hayat,  TV Sarajevo i TV Vogošća.
 
 
Druga godina akcije – 2010. – 27 ruksaka i  110 paketa pribora  
 
Projekat je proširen na dežuranja pred marketima Robot i Merkataor što omogućava proširenje akcije, pored Drinjače na tri nova mjesta u općini Zvornik: Novo Selo (gornje i donje) te Divič i tom prilikom uručeno 110 paketa školskog pribora, od čega 27 ruksaka sa priborom.
 
 
Treća godina akcije – 2011. – 180 udžbenika Islamske vjeronauke, 55 ruksaka 55 i  100 paketa pribora 
 
Novitet u akciji iz 2011. godina je kupovina knjiga Islamske vjeronauke za djecu povratnika.  Učenicima u Cerskoj, Konjević Polju i Drinjači  uručeno je 100 paketa školskog pribora i 55 ruksaka.
 
Pored pribora od izdavačkog centra Rijaseta "El-Kalem"  kupljeno je 180 udžbenika Islamske Vjeronauke za djecu u OŠ "Desanka Maksimović" u Križevićima, općina Zvornik. 
 
 
 
Četvrta godina akcije – 2012. – 87 udžbenika Islamske vjeronauke, 97 ruksaka i  53 kese pribora
 
Ove godine smo posjetili tri povratnička mjesta: Rovase, Drinjaču i Jošanicu i tom prilikom uručili 97 ruksaka  i 53 kese sa školskim priborom.
 
Osim ruksaka i školskog pribora kupili smo i donirali 87 udžbenika Islamske vjeronauke za djecu iz Skugrića, Milića, Rovaša i Dubnice koja pohađaju ove područne škole i školu u Cerskoj, u općini Vlasenica, te donirali dvije jednokratne stipendije u iznosu od 400 KM za dvoje srednjškolaca. 
 
 
Za pet godina provođenja ovog projekta UG Svitanje je iz raznih izvora osiguralo, kupilo i doniralo:
 
– 289 udžbenika Islamske vjeronauke za djecu od prvog do devetog razreda osnovnih škola,  
– 307 ruksaka sa školskim priborom i
– 216 kesa sa školskim priborom.

{youtube}phxNR7qGUus{/youtube}

 

Rabija Mehmedović

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top