Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Učite svoju djecu islamu

Učite svoju djecu islamu

 

وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ
أُوْلَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ
الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

 

“…koji o povjerenim im emanetima i obavezama svojim brigu brinu, koji molitve svoje na vrijeme obavljaju – oni su dostojni nasljednici, koji će Džennet naslijediti, oni će u njemu vječno boraviti.” (El-Mu'minun 8-11).

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Onome koji je jedini dostojan da mu se zahvala čini, Salavat i selam na Pejgambera donosimo, njegove upute slijedimo, njegovom ummetu pripadamo, muslimanima se zovemo, islamom se ponosimo, Kur'anske naredbe čujemo i njima se pokoravamo.

Poštovana braćo, školska a samim tim i mektebska nastava je počela pa ćemo danas govoriti o odgovornosti prema našoj djeci. Brigu o našoj djeci, unucima, omladini odnosno budućoj generaciji duboko je ukorjenjena u našoj prelijepoj vjeri. Potvdru kazanog imamo u Kur anu časnom gdje nam Uzvišeni govori o razgovoru izmedju Nuha a.s. i njegovog sina, Jakubu a.s. i njegovih sinova, o Ibrahimu a.s. i njegovih sinova. Uči nas Kur an časni da su neka od pomenute djece dobra (Ismail i Ishak a.s.), neka su loša (Nuhov a.s. sin), a neka su i dobra i loša (Jakubova a.s. djeca). Iako su sva pomenuta djeca, djeca od cijenjenih poslanika-najboljih ljudi, ipak nisu svi dobri. Uči nas Allah dž.š. da ćemo se i mi danas susretati sa djecom čiji roditelji nisu možda bili dobri ali su njihova djeca Allahovom dž.š. uputom zlatna djeca. Takodjer nas Uzvišeni uči da ćemo se susretati sa djecom čiji su očevi/roditelji dobri ali Allah dž.š. nije dao uputu i njihovoj djeci. Uči nas Uzvišeni da je On taj koji upućuje u svoju vjeru onoga koga On hoće.
 

Cijenjena braćo, svijet je danas mnogo drugačiji nego je nekad bio i pritom ne mislim samo na promjene u ekonomskom, tehničkom ili tehnološkom i nekom drugom smislu, već smo mi i naše porodice danas mnogo drugačije nego je to prije bile. „KONZUMIZAM“, namjerno nisam rekao kapitalizam, je ušao u naše kuće.

Šta naša djeca danas najčešće traže od nas? Naravno najčešće traže najnoviji iPod, iPhone i slične stvari. A ne tako davno nismo imali telefone ni u kući. Naša djeca danas traže takve stvari zato što njihovi drug/drugarica u školi ima pomenute stvari ili su to vidjeli na televiziji/internetu.

Drugo pitanje koje se samo nameće je pitanje uspjeha, sta se danas smatra uspjehom? U očima ljudi danas se smatra uspješnim onaj čovjek koji ima najnovije auto, veliku kuću i slične stvari. Dakle, danas je uspješan onaj koji ima mnogo novca (bez obzira na koji način je došao do novca). Tako npr.ako bi naše dijete završilo za doktora i htio da ide da npr. liječi besplatno ili uz minimalna primanja neki siromašan narod, mi bismo se šokirali. Šta mu je? Čuj, hoće neke džaba da liječi, itd. DANAS SE SVE TOTALNO PROMIJENILO. Nekad prije, obrazovanje je služilo da sebe lakše razumiješ, da razumiješ druge, da svijet učiniš boljim mjestom. Danas to više nije tako. Danas se uglavnom obrazujemo isključivo kako bismo imali što više novca, kako bismo bili uspješni.

Cijenjena braćo, naša djeca u nama (roditeljima) trebaju vidjeti pravu definiciju uspjeha. Ako naša djeca vide da mi razgovaramo o Kur anu, ahiretu, o pomaganju onih koji trebaju našu pomoć, naša djeca će to usvajati kao vrijednost, ne treba im čak to ni govoriti, to automaski usvajaju.

Druga važna činjenica je da našu djecu treba odgajati da im mi (roditelji) budemo najbolji prijatelji, da imamo vremena za razgovor sa našom djecom. Mektebska nastava, prijateljstvo i vrijeme koje investiramo u razgovor sa našom djecom, itekako će nam se isplatiti kad budu tinejdžeri, kad se ožene/udaju, a posebno će nam se isplatiti kad ostarimo i oslabimo pa nam njihova pomoć bude neophodna. A koji tek stepen na ahiretu imaju roditelji koji dobro odgoje svoju djecu.

Interesantno je da Allah, dž. š., u Kur anu kad govori o učenju (i odgoju) djece, govori da djeca o islamu treba da uče od roditelja (posebno oca), zato je posebno važno da babo zna preslušati svoje dijete suru ili stranicu mushafa prije nego krene u mekteb. Zbog toga mi imamo u našoj džamiji kurs islama za odrasle.

Kur an nam govori kako Ibrahim a.s. razgovara sa Ismailom i Ishakom a.s. a, opet Ishak a.s. razgovara sa Jakubom a.s., a Jakub a.s. sa Jusufom a.s. Unuk Jakub a.s. daje isti savjet kao i njegov djed Ibrahim a.s. Kur an o tome govori: “I Ibrahim ostavi u amanet sinovima svojim a i Jakub: "Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru, i nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani!" (El-Bekare, 132). Ovo je veoma važno za promjenu stanja ummeta jer kako se ti budeš odnosio prema svom djetetu/unuku tako će i on prema svom. Dakle, ti kao babo ili djed utičes na odgoj nekoliko generacija u budućnosti i zato imas i nagradu.

Na kraju, povedite svoje dijete/unuče u džamiju, klanjajte i učite Kur an kod kuće sa svojom porodicom, imajte bar jedan sastanak sedmično gdje će te učiti, razgovarati o Kur anu i osluškujte kako pojedinačne tako i koleltivne pozitivne promjene, jer Allah dž.š. u Kur anu kaže : „ A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepa oživjeti.“ (Ta-Ha, 124).

Allahu naš, pomozi nas da pravi muslimani budemo, Tebe vjerujemo, Poslanika našeg slijedimo, dobro činimo, a hrđavog da se sačuvamo. Gospodaru naš, budi nam Milostiv na Danu Sudnjem.

Amin, ja Rabbel–alemin!

Piše: Almedin ef. Rizvić, prof.

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top