Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > U suretu Danu Grada: gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum

U suretu Danu Grada: gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum

U svakom stoljeću svoga postojanja Sarajevo je imalo osobu, nekad i više njih koje su svojim vizijama od trgovišta pravili kasabu, od kasabe šeher, od šehera modernu svjetsku metropolu. Nema nikakve sumnje da je jedan od najznačajnijih ljudi koji su u ovom gradu djelovali u prošlom, 20. vijeku, bio Emerik Blum.

Emerik Blum je bio gradonačelnik u doba najvećeg procvata Sarajeva, u periodu od 1981. do 1983. godine.  Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje poslijednje poslove u odboru za organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Bolest ga je spriječila da ostvari ideje o ukidanju komplikovane administracije koja je otežavala život običnih građana.

Emerik Blum, gradonačelnik Sarajeva, inženjer, biznismen, umjetnik, antifašista, logoraš, osnivač sarajevskog Energoinvesta i nosilac titule Viteza Legije časti, jedna je od najznačajnijih ličnosti Sarajeva i cijelog regiona u 20. vijeku.

Rođen je 1911. godine u Sarajevu. Školovao se u Češkoj, diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu, nakon čega se vraća u Sarajevo. Ubrzo nakon povratka sa školovanja (1941), uhapšen je i odveden u logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik-inženjer održavao električnu centralu, a odakle bježi 1944. godine.

Jedan je od osnivača preduzeća Elektroprojekt (1951), iz kojeg uskoro nastaje regionalni gigant Energoinvest koji je djelovao u cijelom svijetu.

Blum je bio zagovarač ideje da se izgrade kapaciteti velikih industrijskih postrojenja, a u prvom planu aluminijski kombinat u Mostaru, kao i Tvornica glinice u Zvorniku. Njegova je zasluga i stvaranje kapaciteta u proizvodnji elektro i mašinske opreme. Tako je izgrađena i tvornica TAT na Ilidži, elektrotvornica u Lukavici kod Sarajeva, tvornice u Doboju, Odžaku, Črnuču, Tešnju, Višegradu, Prištini, Tuzli i u drugim mjestima tadašnje Jugoslavije.

Stipendirao je i školovao stručnjake raznih tehničkih profila i uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.

Interesantan je Blumov poduhvat da se uvede mašinska obrada podataka sa digitalnim računarom GAMINA 30 i analognim računarom PAČE 231, koji je 1964. godine bio čudo tehnike, i prvi u Bosni i Hercegovini. Također je shvatio da je tržište malo uz povećani plasman energetske i serijske opreme, pa je uzimao teške devizne kredite da bi otvorili 20 predstavništva sektora izvoza, a kasnije se taj broj izvoznih punktova povećavao, od Meksika, SAD, arapskih zemalja te bliskog i dalekog Istoka.

Osnovao je Laboratorij za zavarivanje i defektoskopiju 1954. godine, da bi formirao i društvo za zavarivanje u Bosni i Hercegovini te školu zavarivanja. Laboratorij je priznat od jugoslovenskog LOYD registra brodova, njemačkog LOYD-a i postao redovni član Međunarodnog instituta za zavarivanje u Parizu. Švedska firma ACEA-ATOM 1970. godine je zaključila ugovor sa Energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja.

Blum nikada nije pripadao partijama i nije se politički eksponirao. Napravio je jednu od najuspješnijih jugoslovenskih firmi, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala.

Emerik Blum je 1974. godine odlikovan titulom Viteza Legije časti Francuske.

Jedna od ulica na sarajevskoj Grbavici nosi njegovo ime, a postavljena mu je i bista ispred zgrade Energoinvesta.

sarajevo.travel.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top