Kultura i tradicijaVijesti iz zemlje

U Memorijalnom centru Kovači prikazan dokumentarni film “Kapija ’95.”

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u srijedu je upriličena projekcija dokumentarnog filma "Kapija ’95".

Projekciji su, između ostalih, prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, porodice šehida i poginulih boraca.

Prije prikazivanja filma prisutni su se minutom šutnje, učenjem Fatihe i na drugi prigodan način sjetili ubijenih na Tuzlanskoj kapiji, kao i svih šehida, poginulih boraca i civilnih žrtva rata.

Projekcija je dio programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.

Film je nastao u saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, a u produkciji engleske producentske kuće PINCH.

Dokumentarni film “Kapija ’95” je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom VRS-a 25. maja 1995. godine. Tog dana na Tuzlanskoj kapiji ubijena je 71, a ranjeno više od 140 osoba prosječne dobi od 23 godine.

Za zločin nad tuzlanskom mladošću u Sudu Bosne i Hercegovine jedini osuđeni je Novak Đukić, komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na 20 godina zatvora. U februaru 2014. godine pušten je s izdržavanja kazne zbog primjene blažeg zakona, što je iskoristio za bijeg u Srbiju. Za Đukićem je raspisana Interpolova potjernica, a Bosna i Hercegovina je zatražila da Srbija preuzme presudu i njeno izvršenje. Od 2016. godine, a pod obrazloženjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, presudu i njeno izvršenje nije preuzela Srbija.

(Preporod.info)

 

Povezani članci

Back to top button