Kultura i obrazovanjeU Fokusu

U izdanju AKOS-a objavljena knjiga „Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive“ autora mr. Admira Lisice

„Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive“ drugo je autorsko djelo mr. Admira Lisice, historičara, istraživača i publiciste koje se bavi bošnjačkom i bosanskohercegovačkom emigracijom. Asocijacija za kulturu obrazovanje i sport – AKOS  je izdavač ovog izuzetno značajnog djela koje na bosanskohercegovačko i regionalno tržište izlazi u periodu kada je migrantsko pitanje izuzetno aktuelno u javnosti.

Recenzent navedene knjige je dr. Ajdin Husenspahić sa Pravnog fakulteta u Zenici, urednik  novinar portala Akos.ba Sanadin Voloder, lektor Azra Crnčalo-Lisica, DTP Asim Bilić.

Iz recenzije:

Jedan od endemskih istraživača i publicista koji je razumio, ne samo značenje riječi διασπορά, nego i njen značaj za Bosnu i Hercegovinu je mr. Admir Lisica, magistar historije. Nedugo nakon što je u junu 2018. godine svjetlo dana ugledala knjiga Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, autora Admira Lisica, bosanskohercegovačko nebo je obasjala još jedna njegova knjiga koja na sasvim razumljiv i jednostavan način fokusira pitanje, odnosno Bošnjaka koji žive izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine. Historičar i istraživač mr. Admir Lisica, u traganju za odgovorom na pitanje kako da se dijaspora inkorporiše, ali ne i asimiliše u domicilnim društvima, poziva i aktere na domaćoj političkoj sceni da u okviru svojih mogućnosti ustraju na putu institucionalnog povezivanja dijaspore, kako među njima samima, tako i u odnosu dijaspore prema domovinije dijaspore, odnosno Bošnjaka koji žive izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Dr. sc. Ajdin Huseinspahić

Riječ urednika:

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS je sa zadovoljstvom i ponosom izdavač ove knjige, a s obzirom na uspjeh prve objavljene knjige Admira Lisice pod nazivom Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, koja je promovirana u čak dvadeset i dva različita grada i sedam država, uvjereni smo da će ovo naučno-istraživačko djelo doživjeti značajan uspjeh podjednako u Bosni i Hercegovini, dijaspori i domovinskim zemljama Bošnjaka.

Sanadin Voloder, novinar

O autoru:

Admir Lisica rođen je 12. novembra 1991. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek za historiju tokom 2014. godine na temi „Ideja Jugoslovenstva 1914.-1918.“. Iste godine upisao je master studije, a 2017. godine odbranom magistarske teze pod nazivom „Koncepcija rješenja državno-pravnog statusa u muslimanskoj politici 1878.-1918.“ stječe zvanje magistra historije. Iskustvo je stjecao kao saradnik različitih bosanskohercegovačkih i regionalnih medija među kojima se izdvajaju Al Jazeera Balkans, časopis Stav, Anadolu Agency i Akos.ba.

Neki od njegovih članaka prevedeni su i objavljeni na engleski, turski, arapski i poljski jezik. Osnivač je edukativnog neprofitnog portala Intelektualno.com. Kroz aktivizam u nevladinom sektoru stekao je značajno menadžersko iskustvo koordiniranjem i vođenjem različitih projekata među kojima se izdvaja projekat „Moj bosanski jezik“ namjenjen bošnjačkim povratnicima u manji bosanskohercegovački entitet. U toku angažmana u Balkanskom centru za analize i studije organizirao je veliki broj javnih događaja i edukacija širom Bosne i Hercegovine i regiona. Predmet njegovog interesovanja su bošnjačka i bosanskohercegovačka emigracija i njihov položaj. Autor je knjige „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ koja je objavljena 2018. godine.

Knjiga može naručiti na email bosnjackaemigracija@yahoo.com.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button