Liderstvo i menadžment

Tri hadisa o značaju vremena

Hadisi  koji se odnose na značaj vremena bivaju jasni onda kada ih analiziramo iz slijedeće perspektive. Razmislimo o slijedećim hadisima u svijetlu gore navedenog: „Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.“ (Prenosi Ibn Abas r.a., bilježi ga Hakim)

Prvi hadis

Hadisi  koji se odnose na značaj vremena bivaju jasni onda kada ih analiziramo iz slijedeće perspektive. Razmislimo o slijedećim hadisima u svijetlu gore navedenog:

„Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.“ (Prenosi Ibn Abas r.a., bilježi ga Hakim)

Osvrt autora

Sve što je spomenuto u ovom hadisu je ustvari neka vrsta nafake: mladost, zdravlje, bogatstvo, slobodno vrijeme i život u cjelini.

Zbog toga moramo biti veoma oprezni po pitanju toga kako da iskoristimo svako od gore spomenutog.

Obratite pažnju na to da hadis govori o slobodnom vremenu a ne vremenu kao cjelinu. Zbog raznoraznih životnih potreba, postoji vrijeme u toku svakog dana kada moramo da obavimo određene stvari (posao, namaz…) i ne možemo to vrijeme koristiti nizašta drugo, tako da je realno upotrijebiti slobodno vrijeme u te svrhe.

Drugi hadis

“Dvije blagodati zanemaruju ljudi, zdravlje i slobodno vrijeme” (Buharija 8/421)

Osvrt autora

Ovaj hadis se fokusira na dvije blagodati: zdravlje i slobodno vrijeme.

Oba ova resursa su neophodna za činjenje dobrih djela. Teško je učiniti dobro djelo bez dobrog zdravlja ili dovoljno vremena da to uradite ispravno.

To su dvije stvari koje većina ljudi uzima zdravo za gotovo. Iz nekog razloga, mi ne cjenimo ove blagodati od Allaha, sve dok ih ne izgubimo.

Najbolji način da se Allahu zahvalimo na blagodati jeste da tu blagodat koristimo za činjenje dobra. Prema tome, naše slobodno vrijeme mora biti iskorišteno i ne možemo dopustiti da se u bescijenje troši.

Treći hadis

“Allah je rekao:”Sin Ademov (čovjek): psuje vrijeme, a Ja sam vrijeme. U mojim rukama su sve stvari,  Ja sam Taj Koji mijenja dan i doć.“ (Buharija)

Osvrt autora

U ovom hadisu kudsiju Allah kaže da je On vrijeme. Učenjaci kada to pojašnjavaju kažu da to znači da Allah kontroliše i daje vrijeme. To je blagodat od Allaha tako da je psovanje vremena ustvari psovanje Allaha.

Kada osjetimo da vrijeme curi i da nemamo dovoljno vremena da ostvarimo ono što želimo u životu, ne proklinjimo vrijeme, jer nam je dato isto vrijeme u toku svakog dana kao i svima ostalima. Odvojite par trenutaka i analizirajte to kako ste potrošili svoje vrijeme i šta možete promjeniti u buduće.

Autor: Ismail Kamdar

Izvor: Islamicselheph

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button