Islamske temeU Fokusu

Teravija u džamiji u vanrednim okolnostima: Klanjat će se osam rekata, biće ograničen broj klanjača

Ovogodišnji mjesec posta, mubarek ramazan, dočekujemo u vanrednim okolnostima i brojnim ograničenjima. Kao što je poznato, trenutno je na snazi zabrana kretanja za mlađe od 18 godina i starije od 65 godina te je na snazi tzv. policijski sat koji traje od 20 sati do 5 sati svaku noć, i to do drugačije odluke nadležnih institucija vlasti.

Shodno odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, od 17. marta, obavljanje zajedničkih dnevnih namaza u džematu u džamiji je zabranjeno do daljnjeg dok džume obavljaju imami i članovi džamatskog odbora.

Prema saznanjima portal Akos.ba, organi Islamske zajednice su ovih dana u stalnim pripremama za organizaciju aktivnosti tokom ramazana u postojećim okolnostima iako ima naznaka da će se situcija popraviti do kraja ramazana. Donesene su instrukcije o obavljanju namaza u džematu, posebno za teravih namaze, gdje je određeno da tom namazu mogu prisustvovati osobe koje prisustvuju i džuma namazu, tj. imam i članovi džematskog odbora. S obzirom na zabranu kretanja u noćnim satima, imam i članovi džemata moraju posjedovati potvrdu izdatu od strane nadležnog medžlisa IZ kako bi mogli dolaziti na namaze.

Također, u većim džematima će se moći proširiti krug osoba koje mogu prisustvovati namazima ali za to će im trebati odobrenje džematskog odbora u tim džematima a da takvo što potvrdi nadležni medžlis i izda potvrde o kretanju.

Oni koji dolaze na namaze u džematu, moraju koristiti zaštitnu opremu: masku i rukavice.

Instrukcija imamima je da se u okviru jacija namaza klanja farz jacije, 8 rekata teravih namaza i vitr namaz te da se odmah poslije vitr namaza uči namaska dova, bez učenja zikra.

Osobama kod kojih je medicinskim nalazom ustanovljena zaraza koronavirusom Covid-19, onima koji su po nalogu nadležnog organa vlasti upućeni u kućnu samoizolaciju ili karanten, te članovima njihovih porodica je zabranjeno dolaziti na zajednički namaz u džemat.

Džemati su dužni obezbjediti sigurno okruženje za obavljanje namaza što uključuje redovnu dezinfekciju prostora, korištenje dezinfekcijskih sredstava za ruke, provjetravanje džamijskog prostora, te onemogućavanje korištenja abdesthane radi sprečavanja mogućnosti zaraze virusom.

Nadamo se da ćemo u mjesecu ramazanu dočekati da se džamije otvore za sve vjernike i da ćemo se, milošću Uzvišenog, osloboditi iskušenja kojim smo iskušani.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button