Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tariq Ramadan: Bez slijeđenja jasnih propisa nema istinske vjere u srcu!

Tariq Ramadan: Bez slijeđenja jasnih propisa nema istinske vjere u srcu!

Islam donosi čovjeku ravnotežu između duhovnosti i propisa i otvara mu vrata istinske i duboke vjere, kaže u 26. nastavku Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan. Dr. Ramadan govori o odnosu propisa u islamu i čovjekove individualne vjere, ističući da bez poštivanja transparentnih propisa nema prave vjere niti života u miru sa okolinom i Stvoriteljem. Navodi i primjer iz života Muhammeda a.s.

– Govorili smo ranije o tome što se događalo kada je Poslanik stigao u Medinu iz Meke. Sagradio je džamiju i  zasnovao zajednicu i socijalni život oko džamije. Ali, tu postoji jedna jako važna činjenica. Da, postoji duhovna dimenzija, ljubav i solidarnost između ljudi, ali je sve to Muhammed a.s. kroz ugovor i dogovor onih koji su došli iz Meke i onih muslimana iz Medine koji su im pomagali, precizno regulirao – kaže dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, on jeste promovirao bratski odnos između Muhadžira, onih koji su protjerani iz Meke, i Ensarija, onih muslimana iz Medine, ali je i taj odnos vezao ugovorom.

– To je bio moralni ugovor o uvažavanju i pomaganju. Čak, Poslanik je pozvao i Jevreje i Kršćane koji su živjeli u Medini i ponudio im dogovor o zajedničkom životu u gradu. Da, trebamo se poštivati, ali moraju postojati jasni propisi o životu u jednoj sredini. I taj set propisa i dogovora o životu u Medini mnogi nazivaju prvim Ustavom u muslimanskoj zajednici – dodaje dr. Ramadan.  

Također, kako dodaje, i u braku, koji se bazira na ljubavi i osjećanjima muškarca i žene, postoji i mora postojati ugovor i jasan propis o međusobnim obavezama i stvarima poput razvoda itd. Osjećaji i njihovo izricanje nisu dovoljni bez slijeđenje jasnih propisa.

– Mora biti jasan okvir ponašanja i propisa. Uvijek  u islamu ima taj balans duhovnosti i regulacije. Čak i kad postimo mi ne jedemo niti pijemo do akšama, dakle slijedimo striktne propise i jasna pravila kojima pokazujemo disciplinu koja vodi dubokoj i iskrenoj vjeri. Slijeđenjem propisa islama mi pokazujemo Allahu dž.š. koliko smo svjesni njegovog prisustva – kaže dr. Ramadan dodajući da nikada ne zaboravimo reći onima koje volimo da ih volimo.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top