Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Sve što je na Zemlji prolazi, ostaje  samo lice Gospodara  tvoga

Sve što je na Zemlji prolazi, ostaje  samo lice Gospodara  tvoga

SMRT JE ISTINA

Smrt je istina, jer Uzvišeni Allah kaže: “Sve što je na Zemlji prolazi, ostaje  samo lice Gospodara  tvoga, Uzvišeno i Plemenito.” (Er-Rahman, 26-27)

Vjerovanje obuhvata čvrsto uvjerenje da je istina ono što će se događati nakon smrti, poput kaburskih patnji i uživanja.

Također obuhvata i vjerovanje u proživljenje nakon smrti.

Uzvišeni o tome kaže: “I puhnutće se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti.” (Jasin, 51)

Onaj ko sumnja u ovo, postao je nevjernik u Allaha.

“A onima koji nisu vjerovali(biće rečeno): Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, ali vi ste se oholili i narod nevjernički postali. Kad se govorilo: Allahovo obećanje je, zaista, istina i u Čas oživljenja nema nimalo sumnje! – vi ste govorili: Mi ne znamo šta je Čas oživljenja, mi samo zamišljamo, mi nismoubijeđeni.” (El-Džasije, 31-32)

O onome koji poriče onaj svijet, Uzvišeni Allah kaže: “Oni, čak, i Čas oživljenja poriču, a Mi smo za one koji Čas oživljenja poriču pripremili vatru razbuktalu.” (El-Furkan, 11)

U vjerovanje ulazi i čvrsto uvjerenje da će se račun polagati, jerUzvišeni Allah kaže:

“Mi ćemo na Sudnjem danu ispravne terazije postaviti, pa se nikome krivo neće učiniti; ako nešto bude teško koliko zrno gorušice, Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A dosta je to što ćemo Mi račune ispitivati.” (El-Enbija, 47)

U vjerovanje ulazi i čvrsto uvjerenje da će se neki kažnjavati, i da će biti oni koji će u blagodatima uživati, te uvjerenje da Džennet i Vatra postoje.

Uzvišeni kaže:
1. “I nesretni će u Džehennem, u njemu će teško izdisati i udisati.” (Hud, 106)
2. “A sretni će u Džennet.” (Hud, 108)

Nevjernici će ući u Džehennem, a vjernici u Džennet, kao što Uzvišeni kaže: “One koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći. A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. – Allah ne voli nasilnike.” (Ali Imran, 56-57)

Također je obaveza vjerovati u sve što je potvrđeno kur’ansko-hadjskim tekstom, a vezano je za onaj svijet, poput: Sirat ćuprije, Mizana, izvora Havd, te listova na kojima će biti ispisana dobra i loša djela.

Izvor: Poslanica iz islamskog vjerovanja (sažetak)
Autor: Abdu-l-Aziz b. El-Merzuk Et-Tarifi

Za Akos.ba priredila: Merima Š.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top