Islamske teme

Surma i zaštita očiju kroz Poslanikove hadise

Piše: Dr. Muhamed Sekar Id  (specijalista očne hirurgije i član Egipatskog udruženja oftamologa)

Po svojoj fizionomiji oči se smatraju izvorom ljepote, posebno kod žena, i imaju istaknutu ulogu u otkrivanju ženskih čari, jer svjetlucanjem i sjajem očiju ljepota lica dolazi do izražaja. Shodno tome neophodno je njegovanje oka i očuvanje njegovog svjetlucavog sjaja, kao što je neophodno izbjeći uzroke koji bi mogli narušiti ovu ljepotu kojom nas je Uzvišeni Allah obdario.

Poznato je da se istočnjačke žene odlikuju između svih žena u svijetu crnim ili tamnim očima i dugim crnim trepavicama. Svjesne svoje ljepote one se nerijetko ponose time i ne žale truda u premazivanju očiju surmom i uljepšavanju i produživanju svojih trepavica. Do danas ne postoji bolji način od surme da se ova besprijekorna ljepota očiju očuva, bez obzira što su novi i moderni preparati sličnih namjena u ekspanziji.

Arapkinje na Arapskom poluotoku su najprivrženije uljepšavanju oka arapskom surmom, kojoj daju ogromnu važnost i prioritet pred svim vještačkim preparatima, upotrebljavajući je u svako vrijeme i u svakoj prilici.

Arapsko tržište pruža raznovrsne vrste surme: u vidu suhe olovke, maskare od surme, pulverzirane (surma u prahu), itd. Surma se kod Arapa pojavila još u vrijeme džahilijeta, dakle prije pojave islama. Ona se dobija od kamena zvanog el-ismid. Surma je djelotvoran lijek za oči koji se u velikim količinama nalazi u Saudijskoj Arabiji. Prije nego što žene dobiju od njega surmu, on mora proći kroz nekoliko faza, jer se ne može načiniti u hemijskim laboratorijama. Arapi ga prave kod kuće, a način njegove obrade prenosi se s generacije na generaciju. Postoje dvije vrste surme.

Uljana ili vještačka surma

To je crna smjesa dobijena od ostataka gara sagorjelih fitilja, njoj se dodaje ulje, loj i mast kao osnovni sastav surme. Najrašireniji oblik vještačke surme jeste maskara. Međutim, da bismo zaštitili oči, neophodno je izbjegavati ovu vrstu surme (maskaru), jer štetno djeluje na očne kapke i trepavice, naročito ako se pojave simptomi kao što je crvenilo očiju – tada se mora odmah ostaviti.

Studije izrađene u Saudijskoj Arabiji ukazuju da ova vještačka surma ima štetno djelovanje na oči, šteti vidu; posebno se ukazuje na one vrste koje su raširene na Arapskom poluotoku jer sadrže velike količine olova.

Ljekari u Bolnici “Kralj Fejsal” u Rijadu, nakon što su pregledali uzorke surme koja je najviše zastupljena na saudijskom tržištu, utvrdili su da se u njoj procenat olova kreće 85% – 100% po svakom gramu surme.

Ljekari su konstatirali da ovako visok procenat olova šteti očima, posebno djeci, nakon što su utvrdili povezanost ove vrste surme s trovanjem olovom kojem su bila izložena djeca kao i uzrocima moždanih oboljenja kod djece, ukazujući da ova oboljenja povećavaju smrtnost djece i do 25% slučajeva. Zato je neophodno paziti da djeca, posebno dojenčad, ne upotrebljavaju surmu zbog nemogućnosti izlučivanja suznih žlijezda čija tekućina sapire vanjsku prljavštinu s očiju, u suprotnom moglo bi doći do ozbiljnih upalnih procesa u očima.

Prirodna surma

Spravlja se od prirodnog kamena koji se posebnom tehnikom i na poseban način obrađuje prije negoli se upotrijebi. Najbolji i najkvalitetniji je surmanski kamen el-ismid iz Mekke. Da bi se mogla razlikovati prirodna surma od vještačke, mora se znati njen sastav, odnosno na koji način je dobijena.

Najbolja je surma ona koja se dobija· od kamena el-ismid, o kojem Ibn Kajjim u  djelu “Zadul-mead” (4/283) kaže: “El-Ismid je crni surmanski kamen koji se dobija iz Asbahana i on je najbolji, potom onaj iz Maroka. Najkvalitetniji surmanski kamen jeste onaj koji se brzo mrvi, njegova unutrašnjost je glatka, nema nečistih primjesa, po sastavu je hladan i suh, i takav najbolje “koristi očima, snaži ih, jača očne nerve i djeluje preventivno, a ako se pomiješa s tečnim voskom, nestaje glavobolja.

Ako se isitni i pomiješa sa svježom smjesom hurme, potom se izmiješa na vatri, to je najkvalitetnija surma i najbolje koristi staračkom vidu, kao i svakoj slabovidnoj osobi naročito ako mu se doda nešto miomirisa.

Postoji također i tzv. domaća surma spravljena od tamjana i smatra se najboljom za ljepotu oka i očnih kapaka. Također, tu je i surma napravljena od koštice hurme (datule). Ona snaži i krijepi oči i očne kapke.”

NAČIN SPRAVLJANJA SURME

Surma se pravi od kamena zvanog el-ismid na jedan od sljedećih načina:

1. tradicionalnim načinom, a to je da se ovaj surmanski kamen stavi na žeravicu dok se ne raspukne, nakon čega se drobljenjem dobija fini prah. Potom se on rastapa, kako bi se razmekšao, u smjesi vode i arapskoj kahvi zvanoj (hel) od oko 40 dana, nakon čega se kupi u posudu i polahko usitnjava dok se bobice kamena ne usitne dotle da ne postanu pulverzirane. Nakon toga se prosijava kroz platno i dobija se gladak prah kojim se potom pune štapići za navlačenje surme, nakon čega je surma spremna za upotrebu;

2. drugi način spravljanja surme je nešto novijeg datuma od prethodnog, ali se ne razlikuje mnogo od njega. Kamen se obrađuje na isti način s tim da se miješa s nešto vode i listom kane, umjesto vode i arapske kahve;

3. treći način podrazumijeva da se ovaj kamen ostavlja da odstoji 2-3 mjeseca u smjesi ružinog ulja i šafrana; ili ružinog ulja i vode, dok kamen ne omekša. Potom se on vadi iz ove smjese i usitnjava dok ne postane sitan i gladak kao puder, zatim se više puta prosijava da bi se odstranile nečiste primjese, nakon čega postaje čist i spreman za upotrebu.

 UlOGA SURME U ZAŠTITI OČIJU U HADISIMA POSlANIKA, A.S.

Surma je dozvoljena kako ženi, tako i muškarcu, velikom i malom, i ona ima vrlo djelotvoran utjecaj na zdravlje čovjeka. U mnogim predanjima navodi se da se Poslanik, a. s., nije·odvajao od surme tokom svog putovanja ili kod kuće. Surma se inače stavljala na češalj, u miris, misvak (četkicu za zube od drveta, arak) , itd.

Ebu Davud u Sunenu bilježi predanje koje prenosi Abdurahman ibn Nu’man el-Ensari od svog oca, a ovaj od svog, da je Poslanik, a.s., naredio da se prije spavanja upotrijebi namirisan kamen el-ismid.

U Sunenu Ibn Madže navodi se predanje od Ibn Abasa: “Allahov Poslanik, a. s., imao je štapić za premazivanje surme, i svoje je oči premazivao njime tri puta na dan.”

Surma ima nesumnjivu korist, shodno riječima Poslanika, a. s.: “Naređuje vam se surma, ona izbistrava i snaži vid i pospješuje rast kose.” U drugom predanju, Poslanik, a. s., kaže: “Najbolja je surma od kamena el-ismid, ona jača vid i pospješuje rast kose.”

Vrlo je bitno upozoriti da se izbjegava surma u boji, jer joj se dodaju teške mineralne soli od antimona i olova. Neki stručnjaci smatraju da nije svaka surma sigurna, jer neki izvještaji govore o trovanju djece olovom zbog upotrebe sumnjivih proizvoda surme.

Organizacija za liječenje i prehranu FDA u SAD-u navodi tri razloga zbog kojih bi se uvoz surme trebao zabraniti, a oni su:

1. sadrži sumnjive i nesigurne primjese u boji, čime je sastav proizvoda izmijenjen;

2. neki proizvodi sadrže lažnu preporuku da je njihova upotreba dozvoljena od strane FDA;

3. treći razlog jeste taj što na proizvodu ne piše sastav, od čega je napravljena surma.

Bitno je napomenuti da neki proizvodi imaju naziv surma, ali nemaju nikakvog sastava surme, već običnu boju. Ako postoji kartica proizvođača, neophodno je provjeriti da li određeni proizvod sadrži boju koju je FDA odobrila u kozmetička sredstva, dakle da li je od FDA dozvoljeno da se taj kozmetički preparat nanosi na područje očiju.

Preuzeto iz knjige: “Kur’an i medicina”

Autor: Dr. Halid Faik el-Ubejdi

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button