Za djecu i omladinu

Strpljenje je blago!

  Odora strpljivosti krasi samo odabrane i istaknute vjernike. Oni se nedaćama suprotstavljaju otvoreno, čvrstim htjenjem i odlučnošću. Stoga, ako ti i ja, brate, nismo strpljivi, šta nam je činiti?! Ima li kakvo drugo rješenje za nas osim strpljenja? Znaš li kakvu drugu opskrbu umjesto njega?

Život jednog od velikana našeg ummeta bio je pozornica na kojoj su se stalno smjenjivale tegobe i megdan koji su samo pohodile nesreće. Kad god bi se jedne muke riješio, dolazile bi druge, još teže i bolnije. No, strpljenje je bilo njegovo oružje, a njegov štit pouzdanje u Allaha. Tako postupaju plemeniti ljudi. Bore se protiv nesreće, sve nedaće pobjeđuju i prepreke savladavaju.

Jedna grupa ashaba otišla je kod Ebu-Bekra, r.a., koji je bio jako bolestan. “Hoćeš li da pozovemo ljekara?”, kazali su. “Ne, već me je obišao.” “Pa šta ti je rekao?” “Rekao je: ‘Ja činim ono što želim.’

Zato budi strpljiv, u tome te Allah pomaže. Budi strpljiv, strpljenje je uže do spasa, bajrak koji dobru vodi. Strpljenje donosi nagradu, zbog njega se grijesi potiru. Stoga, budi strpljiv kad naiđu teška vremena i oluje nedaća nasrnu na tebe. Pomoć dolazi samo nakon strpljivosti, izlaz nakon muke, a olakšanje poslije tegobe. Pročitao sam mnoge biografije velikih ljudi koji su živjeli prije nas. Bio sam zapanjen i impresioniran koliko su oni bili strpljivi i koliko su muka podnijeli. Tegobe su im stalno visile nad glavom i neprestano ih pogađale, poput kapi hladne vode. No, oni su sve to stoički podnosili, kao divovi na putu istine.

Na kraju, šta su nesreće nego prolazni trenuci, nakon kojih će svaki nesretnik ugledati svjetlo spasa i osjetiti slast pobjede. Neki od ovih velikana nisu se zadovoljili samo strpljenjem, nego su prkosili svim nedaćama i na kraju ih savladavali.

 Izvor: Aid el-Karni “Ne tuguj”

Za Akos.ba pripremila: Lejla Kamenjaković

Povezani članci

Back to top button