Vijesti iz svijeta

State Department: SAD ponosno sponzoriraju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

State Department je obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, početkom maja, a o rezoluciji koja bi širom svijeta komemorirala genocid u Srebrenici.

– Sjedinjene Države ponosno sponzoriraju prijedlog Generalne Skupštine o Rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i BiH, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine – kaže glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike.

Dodao je da su činjenice da je genocid počinjen u Srebrenici potvrdio Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu.

– Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, su u skladu sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida – dodao je.

Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.

– Komemoracija povijesnih istina i prihvatanje činjenica region pokreće naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, na ovaj način. Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne pojedine države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost, nijednoj etničkoj grupi – zaključuje State Department.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button