Islamske teme

Šta nama danas govore iskustva sa Bedra?

Allah Uzvišeni je za sve u kosmosu odredio zakonitosti, onako kako je On htio. Kada je u pitanju borba, i tu je odredio zakonitosti, koje, ukoliko se uvažavaju, rezultiraju stvarnom pobjedom. Te zakonitosti muslimani su uvažili na Bedru, što je i rezultiralo tako briljantnim uspjehom. Bilo bi značajno spomenuti i faktore koji su neophodni za uspjeh, kakav je bio pobjeda na Bedru:

1.- Da smo svjesni da pomoć i pobjeda dolazi samo od Allaha. On kaže: Ako vas Allah pomogne, niko vas neće moći pobijediti, a ako vas ostavi bez podrške, ko je taj ko vam, osim Njega, može pomoći? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici!

2.- Da smo svjesni da Allah pomaže samo onoga ko Njega pomogne, tj. Njegovu vjeru. Tek tada Allah učvršćuje položaje vjernika. On se obavezao da će pomoći svojim iskrenim robovima: Naša je dužnost pomoći vjernicima! Ako se priključimo njegovoj vojsci, uistinu ćemo pobijediti: Naša vojska će sigurno pobijediti! 

3.- Da smo svjesni da pobjeda ne dolazi osim samo vjernicima; ona, takođe, dolazi samo sa vjernicima, iako Allah Uzvišeni ponekad ovu vjeru potpomogne prestupnikom. Allah Uzvišeni veli: On te podržava Svojom pomoći i vjernicima! 

Samo uvažavanjem tih faktora može doći do drugačijeg odnosa snaga i danas u svijetu. Zašto ne iskoristiti Allahovu dobrotu i milost?! Zašto te faktore ne ubrizgati u našu stvarnost i ne postići briljantan trijumf kakav je postigla prva generacija pobjedom u bici na Bedru?! 

Autor: Dr. Šefik Kurdić

Akos.bA

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button