Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Šta je Isa –beg započeo to je Gazi Husrev – beg dovršio

Šta je Isa –beg započeo to je Gazi Husrev – beg dovršio

Vakufnama Isa – bega Ishakovića iz 1462. godine daje nam informacije o osnivanju našeg glavnog grada Sarajeva. Ugledni vojskovođa i vizionar Isa-beg Ishaković, koji je svoju imovinu usmjerio ka izgradnji Sarajeva jedna je od najznačajnijih historijskih ličnosti grada na Miljacki. Na području današnjeg Starog Grada odakle je i počeo razvoj Sarajeva, izgradio je niz značajnih objekata koji su doprinijeli ubrzanom razvoju Sarajeva. Ono što je ovaj istaknuti vojskovođa i vakif započeo nastavio je Gazi Husrev – beg, stoga s pravom možemo reći da su njih dvojica najzaslužniji za ubrzan razvoj Sarajeva.

Trajno dobro istaknutih vakifa

Osim tekije, hanova, raznim dućana, Isa-beg Ishaković je Sarajevu poklonio i Carevu džamiju u koja danas ima jedan od organiziranijih džemata u ovom dijelu Sarajeva. Isa –beg se isticao također i po tome što je vodio brigu o svim onima kojima je pomoć bila potrebna, pa je u tu svrhu obezbjedio konačište u kojem su se Sarajlije, ali i svi ostali mogli odmoriti i nahraniti. Put ovog istaknutog vakifa nastavio je ništa manje aktivni Gazi Husrev – beg. Ovaj sarajevski dobrotvor ostao je upamćen kao najzaslužnija osoba za unapređenje i razvoj Sarajeva. Stečeni novac većinom je usmjeravao u dobrotvorne svrhe te izgradnju raznih objekata s ciljem olakšavanja svakodnevnih potreba građana Sarajeva. Ipak, među svim objektima najznačajniji vakufi (dobrotvorne ostavštine) koje je Gazi Husrev-beg izgradio i donirao gradu na Miljacki svakako su medresa i biblioteka, koje nose njegovo ime još od 8. januara 1537. godine, kada su zvanično počele s radom. Trajna dobra koja su ostala iza ove dvojice vakifa koriste  i danas, a posebno se to odnosti na Gazi Husrev-begova medresa jedinu odgojno-obrazovnu instituciju na prostoru bivše Jugoslavije koja se može pohvaliti s gotovo pet stoljeća kontinuiranog rada. Tu instituciju čini posebnom to što, i pored nekoliko ratova koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu, ona nije prestala postojati.

Historijske činjenice

Historija je tu da nas podsjeća na našu prošlost. Od činjenica i historije se ne može pobjeći, a svako ko je u nekom trenutku želio da promijeni prošlost u toj nakani nije uspio. Sarajevo je danas jedna od najprimamljivijih destinaca za mnogobrojne turiste kojih je sve više. Upravo su turisti ti koje najviše zanima „skrivena historija“ našeg glavnog grada. Sve i da neko želi sakriti historiju, ona je živa i govori o nekim prošlim vremenima. O vakifima i njihovom nesebičnom ulaganju u Sarajevo svjedoče navedeni mnogobrojni objekti, koji su historijska činjenica. Nažalost istina  je da se Isa-begu i Gazi Husrev-begu veoma malo posvećuje pažnje u našoj javnosti, što je definitivno pogrešno. Bez obzira da li je neko činio dobro za vrijeme Osmanske države, Austro – Ugarske ili Jugoslavije – razlike ne treba biti. Čuvati  historiju Sarajeva naš je dug, prema svima onima koji su uložili napore da Sarajevo postane moderan i uređen grad. Stoga ne čekajmo bitne datume u godini da bi isticali zasluge Isa – bega i Gazi Husrev-bega, oni zaslužuju mnogo više.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top