Islamske temeKolumne i intervjui

Smajo ef. Šabić za Akos.ba: Ramazan je prilika da preispitamo svoj život i njegov cilj

Razgovarao: Fahrudin Vojić

Akos.ba: Kako je ove godine dočekan ramazan u vašem džematu i kakav je odziv džematlija u ovih nekoliko prvih dana ramazana?

Smajo-ef. Šabić: Ramazan se dočekao  sa radošću. Džamija je spremno dočekala klanjače kojih je hvala Allahu sve više. Najposjećenija je teravija namaz na koju pored odraslih dolazi i dosta djece.

Akos.ba: Kako imami mogu iskoristiti ramazan da poprave stanje u zajednicama u kojim rade i djeluju?

Smajo-ef. Šabić: Imami trebaju iskoristiti iftare, druženja i slične aktivnosti koje se organizuju mimo džamijskog prostora kako bi ljudima prenijeli poruku islama.  Ovo kažem jer  imami obično imaju priliku da najviše vaze, govore o vjeri u džamijama, a ljudi koji su u džamijama su već došli gdje treba, njih treba samo usmjeravati, ohrabrivati, jačati im iman. Muslimanima koji ne dolaze u džamiju ali dođu na iftar, treba nenametljivo, polahko, s mjerom govoriti o vjeri, trebamo svojim primjerom  pokazati kako živi vjernik.

Akos.ba: Zamolili bismo vas da našim čitaocima uputite kratak savjet kako da što bolje iskorite ovaj mubarek mjesec da poprave svoje duhovno stanje?

Smajo-ef. Šabić: Ramazan treba iskoristiti da se posvetimo prije svega sebi, svojim ukućanima, djeci,  kako bi od sebe i svoje porodice krenuli u jačanje imana i islamskih vrijednosti!  Svi, pojedinačno i džematile se trebamo zamisliti nad sobom, šta mi ustvari želimo od svog života i kakav nam je život u stvarnosti. Život treba iskoristi onakav kakav jeste, ne kukati već izvući maksimum od onog što nam je Allah dž.š. poklonio. Dao je Allah dž.š. mnoge blagodati na kojima se mora biti zahvalno i samo kad bi čovjek razmišljao o tim Božijim blagodatima koje ima kod sebe  imao bi Allaha stalno na umu.  Svakim propisom kojeg  Allah dž.š. naređuje, Allah traži od nas da Ga budemo svjesni. Tako je i sa postom. Kaže Allah dž.š. u Kur’anu: „O vi koji vjerujete propisuje Vam se post kao što je bio propisan onima prije vas da bi ste bili bogobojazni ( Allaha svjesni ).”

Molimo Allaha Uzvišenog da nam primi naš post i sve naše ibadete koje činimo u ime Njega i Njegovog zadovoljstva.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button