Za djecu i omladinuZdravlje

Sladoled može i zimi

Navikli smo na to da je sladoled ljetnja poslastica, koja se nikako ne preporučuje tokom zime. Zbog toga roditelji gotovo obavezno brane mališanima da se njime zaslade, ali većina ljekara i nutricionista kaže da je ta zabrana neosnovana.

Stručnjaci tvrde da je potpuno bezbjedno u zimskim mjesecima konzumirati ovu hladnu poslasticu, jer sigurno neće dovesti do upale grla, kako se misli. Za tu boljku su krivi virusi i prehlade, a ne kugla sladoleda. Ova poslastica čak ima terapeutsko djejstvo, što potvrđuje činjenica da se daje djeci i odraslima kao prva hrana poslije operacije krajnika, jer skuplja krvne sudove i tako sprečava upale.

Ljekari koji preporučuju sladoled i u ovo doba, kažu da je on dobar izbor zbog temperaturnog slaganja vremena i namirnica, koje je samo zimi tako savršeno. U prilog ide i podatak da se u skandinavskim zemljama u prosjeku pojede najviše sladoleda godišnje po glavi stanovnika, a oni svakako ne mogu da se pohvale ni sunčanim danima, ni visokim temperaturama. Zato stručnjaci preporučuju roditeljima da ne budu tako rigorozni u zabrani, nego da djetetu, ako poželi, s vremena na vrijeme kupe sladoled.

novosti.rs

Povezani članci

Back to top button