Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Sjećanje na devet heroja odbrane BiH čuva se u muzejskoj postavci u Sarajevu

Sjećanje na devet heroja odbrane BiH čuva se u muzejskoj postavci u Sarajevu

Piše: Aldijana Hadžić

Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur, devet boraca za slobodu BiH koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata, 26. aprila na Kovačima, u Sarajevu, dobit će svoju muzejsku postavku.

Muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata”, poznata i pod nazivom “Muzej devet heroja” je složen projekt koji traje nekoliko godina, a cilj je budućim generacijama prenijeti činjenice o ljudima koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.

U projekt, pored Fonda Memorijala koji je inicijator priče, uključile su se i porodice, prijatelji i saborci i donirali predmete kako bi se sačuvalo sjećanje na devet heroja.

Muzejska postavka se sastoji iz dva dijela. U prvoj prostoriji je informativni dio, ulazne informacije koje trebaju predstaviti ličnu kartu heroja, ko su oni bili, na kojim područjima su djelovali, vrste odličja kojima su nagrađeni… U drugoj prostoriji bit će izloženi lični predmeti heroja, a pored toga postoje i dva sloja postavke. U drugoj prostoriji se nalaze skriven pregrade i ladice koje posjetioce pozivaju na interakciju.

U sklopu Multimedijalnog centra “Kovači” nalaze se i pomoćne prostorije, među kojima su multimedijalna sala, ugostiteljski objekt, depo muzeja, knjižara, suvenirnica…

Suad Zijadić, direktor Fonda, kazao je svaki od devet heroja dao ogroman doprinos i zanimljiv je na zaseban način, a zajedno čine nevjerovatnu priču.

Dodao je kako su porodice heroja prepoznale značaj onoga što se radi i naknadno dostavljaju artefakte koji će biti izloženi. Među eksponatima su fotografije boraca, njihovi lični predmeti, a među njima i oni koje su imali uz sebe u trenutku pogibije.

Priča o devet heroja, prisjeća se Zijadić, krenula je s monografijom, a nakon toga je urađeno devet filmova o devet heroja. Poslije toga je Fond nastavio pokušavati priču prikazati javnosti. Prije dvije godine urađen je i video uradak/kasidu “Devet heroja”.

“U zadnje dvije, dvije i po godine, mi smo intenzivirali aktivnosti vezane za Muzej. Dugo vremena smo radili na prikupljanju informacija, intervjua, ali nismo imali adekvatan prostor. Izgradnjom Memorijalnog centra ‘Kovači’ stekli su se uvjeti da imamo i adekvatan prostor u kojem bismo mogli pokrenuti tu postavku”, rekao je Zijadić.

Od tada su predstavnici Fonda Memorijala uradili veliki broj intervjua s članovima porodica, saborcima i prijateljima poginulih heroja kako bi dobili adekvatne podatke o njihovim životima.

“Pretprošle godine smo u okviru manifestacije ‘Odbrana BiH’ organizirali okrugli sto na temu ‘Devet heroja’, što je nama dalo značajan rezultat i dosta toga što nismo stigli uraditi je urađeno kroz taj okrugli sto. Tada smo prvi put skupili sve porodice (poginulih heroja, op.a.) na jedno mjesto i ugostili ih u Sarajevu”, rekao je Zijadić.

Nakon toga su pokrenute aktivnosti prikupljanja artefakata i prema riječima Zijadića, pojedine porodice su bile oduševljene idejom i dale potpunu podršku i poklonile gotovo sve predmete koje su imale.

“Mi smo pokušali da im predstavimo priču, da sve ono što drže kod sebe njima je vrijedno, njihovoj djeci će biti manje vrijedno, njihovim unucima neće vrijediti ništa. (Predmeti) će završiti ili u nekom podrumu, na nekom tavanu ili kod nekog kolekcionara, a priča o tim ljudima je izuzetna i pravo mjesto joj je u muzeju. Većina je to prepoznala i dostavili su dosta artefekata”, rekao je Zijadić.

– Stalna postavka muzeja i putujuće izložbe –

Fond još uvijek nije dobio dovoljnu količinu predmeta o životu određenih boraca, a među njima je i Mehdin Hodžić. Problem je što su njegove lične stvari prebačene u Švicarsku, a porodica ne želi učestvovati u ovoj priči. Ipak, Fond je uspio prikupiti određenu količinu fotografija i podataka o njemu, ali malo je ličnih predmeta koji bi bili muzejski eksponati.

“Ovi ljudi su institucije, državne institucije. Kada nekog proglasite herojem, on postane državna institucija. Niko nema pravo privatizovati tu priču, bez obzira bio član porodice ili ne”, smatra Zijadić.

Fond Memorijal sve što radi radi zbog generacija koje dolaze i cilj im je generacije mladih ljudi, koji nisu imali priliku svjedočiti ratu, upoznati s ovim herojima koji su bez razmišljanja stali u odbranu zemlju.

“Nama je cilj upoznati mlade s tim vrijednostima, šta je to što ponuka čovjeka da je spreman položiti vlastiti život za ideal, vrijednost..”, rekao je Zijadić.

Dodao je kako ne namjeravaju kroz izložbu praviti legende i heroje prikazivati kao nadnaravne ljude, već će priče o njima biti bazirane na činjenicama.

Fond posjeduje veliki broj artefakata, ali neće svi biti uvijek izloženi. Odnosno, Muzej će imati stalnu postavku, ali i povremene izložbe o svakom heroju koje će uglavnom, biti organizirane u povodu godišnjica njihovih stradanja.

“Neki od tih artefakata će ostati za neke posebne prilike i posebne namjene. Recimo kada budemo radili izložbe pojedinačno o svakom heroju. Svakako ćemo praviti putujuće izložbe. Cilj nam je ući u svaki grad u BiH s ovom pričom, da ovu priču prezentiramo i onima koji nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevo da to vide”, rekao je Zijadić.

Pokretanje projekta putujućih izložbi planiran je za ovu godinu, a pripremljene su dvije izložbe –  o “Tunelu spasa” i  o “Devet heroja”.

“Dvije su priče s kojima želimo upoznati stanovništvo u BiH, a naravno plan nam je i izaći iz BiH s ovim pričama. Vrlo su interesantne i poučne”, rekao je Zijadić.

Istakao je kako sarađuju s brojnim javnim institucijama u gradu i šire, a namjeravaju ostvariti saradnju i sa osnovnim i srednjim školama o organiziranim posjetama učenika.

U pripremi su i audio-vodiči za “Muzej devet heroja”.

– Muzej “Armije Republike Bosne i Hercegovine” –

“Uložili smo mnogo truda i nije nam žao. Ovo je finale zaista velikog projekta i tu neće biti kraj ove priče, jer je ona neiscrpna. Mi ćemo idalje nastaviti raditi na tome. Svaki put kada počnemo pričati o ovome pojavi se neko ko zna nekoga ko zna neki detalj koji dopuni priču”, rekao je Zijadić.

Fond Memorijala u budućem periodu namjerava uraditi niz projekata, a među njima su serijal filma o poginulim herojima i muzej “Armije Bosne i Hercegovine”.

Do sada je otkupljen privatni muzej koji sadrži nekoliko desetina artefakata među kojima su odjeća, amblemi, zastave, naoružanja, ali i predmeta koji su pripadali vojsci Republike Srpske, te vojsci Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, ali i HVO-u.

Predmeti u narednom periodu trebaju biti prebačeni u Sarajevo gdje će muzej biti i otvoren. Poslije toga će se pokrenuti prikupljanje dodatnog broja predmeta i sve će biti pohranjeno u adekvatnom prostoru.

Jedan od projekata koji Fond namjerava dovršiti jeste i Muzej/galerija porušenih džamija u kojem će biti izložene fotografije i podaci o ovim bogomoljama porušenim u posljednjem ratu u BiH.

Pripremljena je i trotomna knjiga “Slike zločina” i u skorije vrijeme se očekuje njeno štampanje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top