Islamske teme

Šest savjeta kako da popravite vaš iman

Često nam nedostaje motivacije da dosegnemo do stepena najboljeg muslimana.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći kod motivacije za ostvarenje toga:

1. Razmišljaj o tebi najboljoj stvari koju bi želio imati u Džennetu i koliko jako to želiš; susret sa Allahom, sa dragim rođakom koji je umro, vježni život bez smrti… A nakon toga razmisli o lošim djelima koja činiš i da bi ona mogla spriječiti u ostvarenju tvog cilja i želje; ne klanjaš, tračaš, otkrivena si i pokazuješ svoje tijelo javno, činiš nepravdu… Zar Džennet nije vrijedan da se žrtvuješ i promjeniš? Dakle, razmisli o svemu prethodno navedenom i nastoj da ostvariš svoj cilj.

2. Nastoj da prisustvuješ islamskim predavanjima, seminarima i radionicama, koje vode kvalitetni i dinamični treneri koji imaju sposobnost da te privuku da zavoliš islam. Izbjegavaj dosadne predavače i one koji samo zastrašuju ljude. Prethodno spomenuto ti podiže nivo vjerovanja i motiviše te da budeš najbolji.

3. Pročitaj nešto iz Kur’ana s prijevodom i razmišlja o ljepotama i značenjima ajeta i njihovom uticaju na tvoj život.

4. Obiđi prijatelja koji te potsjeća na Allaha, u čijem društvu osjećaš ljubav prema islamu i dobivaš motivaciju da počneš praktikovati vjeru. Znači, ne društvo osobe koja čini da se osjećate manje vrijedna od nje ili manje sposobna od nje.

5. Izađi van kada je lijepo vrijeme i sjedi na sunčanom mjesto, razmišljaj o Allahovom stvaranju, ne u smislu da gledaš ljude, momke i djevojke, već da razmišljaš o prirodi, a zatim klanjaj dva rekjata na travi, polako i razumijevajući ono što učiš.

6. Pogledaj motivirajući islamski video ili pročitaj motivirajući članka i knjigu.

Ono najvažnije što trebaš zapamtiti je da Allah mijenja stanje ljudi i da promjene dolaze iznutra u vama samima. Potrudi se i čini dovu Allahu, moleći Ga da ti pomogne da pronađeš put do Njega i do Dženneta.

Autor: Ismail Kamdar
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, prof.

Povezani članci

Back to top button