Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Šemsović za Akos.ba: Ovu zemlju vrijedi imati za svoju domovinu

Šemsović za Akos.ba: Ovu zemlju vrijedi imati za svoju domovinu

U sklopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem promocije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine donosimo vam niz kratkih razgovora sa našim istaknutim intelektualcima. U nastavku pročitajte poruku dr. Seada Šemsovića, profesora na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu u susret godišnjici ovog veoma značajnog događaja.

Razgovarao: Admir Lisica

Akos.ba: U svojoj tisućljetnoj historiji Bosna i Hercegovina je prošla kroz mnogo toga. Međutim, uprkos svim nedaćama koje su joj stajale na putu naša domovina Bosna i Hercegovina je opstala prkoseći teškim vremenima. Šta za Vas predstavlja riječ domovina?

Sead Šemsović: Riječ domovina najprije je značila velika, golema kuća, kako bi kroz stoljeća to značenje obilježilo čovjekov emotivni odnos prema nekoj državi. Taj njegov doživljaj sasvim je ličan, može ta država biti zemlja njegovog rođenja, a ne mora, može biti zemlja iz koje potiče njegova porodica, a ne mora, može biti zemlja u kojoj se uvatanio, a ne mora. Svaki je od pobrojanih pristupa sasvim legalan, jer domovina i „domovnica“, morfološki jesu povezani, a nužno ne i semantički.

Naravno, lahko ćemo naići na ljude kojima je identitarna linija sasvim ravnolinijska, ali ćemo podjednako lahko naići i na one kod kojih to nije slučaj. Stoga je Bosna i Hercegovina domovina svima onima koji je tako doživljavaju, bez obzira da li žive u njoj ili izvan nje. Svima koji je doživljavaju domovinom, Bosna i Hercegovina zasigurno časno obnaša tu svoju funkciju, jer je to zemlja koja nikada nije učestvovala u nekom organiziranom zločinačkom poduhvatu ni prema jednom svom susjedu. Ona je kulturološki svijet u malom! U njoj se zrcali sve! Svako ko poželi, može se u njoj lahko pronaći kao u svojoj domovini.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Sead Šemsović: Svima onima koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom, čestitam sretan Dan državnosti, a svima onima koji se lome, poručujem da je ovo zemlja koju zasigurno vrijedi imati za domovinu. Njezina historijska etička čistoća zadovoljit će svakoga ko za tim traga.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top