KulinarstvoZdravlje

Saznajte i ovo o kafi!

Iako kafu svi pijemo, još uvijek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali…- prenosi ordinacija.vecernji.hr

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerojatno znate, ali jedna šoljica ovog toplog napitka može imati uticaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazinaDiabetes Care.

Što još niste znali o kafi?

  • Moguće se razbuditi samo zbog mirisa kafe. To je navedeno u studiji Univerziteta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.
  • Žene koje uživaju u kafi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.
  • Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.
  • Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šoljica kafe. 14 miliona odlazi na espresso.
  • Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kafa ima manje kofeina od svijetlo pržene .

Kafa je stimulans

Kofein, kemijska tvar koja se nalazi u kavi, potiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizuelnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjer vožnji automobila. Međutim, prekomjerna konzumacija može izazvati nervozu, tjeskobu i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

Umjesto da trošite na precijenjene serume protiv celulita, investirajte radije u kafu. Pri tom ne morate kupovati najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i uobičajena kafa, koju svako od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako da pomiješate mljevenu kafu i maslinovo ulje i redovno ga nanosite na tijelo.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button