Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Savršenost stvaranja

Savršenost stvaranja

Drugi dokaz koji ukazuje na postojanje savršenog Stvoritelja jeste red i savršeni balans svega što nas okružuje. Mnoge karakteristike u svemiru jasno ukazuju na to da su specijalno dizajnirane da bi podržale život na Zemlji, kao što je udaljenost Sunca od Zemlje čvrstoća Zemljine kore, procenat kiseonika u atmosferi. Kada bi ove dimenzije bile samo malo drugačije od onih trenutačnih dimenzija, život na Zemlji ne bi postajao. Teorijski fizičar i matematičar Freeman Dyson u svojoj knjizi sumira: “Što više istružujem univerzum i detalje njegove arhitekture, to nalazim da je on na neki način znao da mi dolazimo.” Praktično svi naučnici tvrde da je svemir precizno podešen sa svojim zakonitostima da omogući život.

Kada bi se Sunce udaljilo od Zemlje, tada bi se zaledili okeani i mora, a čitava Zemlja bi se ogrnula u led u kome bi život iščezao. A kada bi se razdaljina između Zemlje i Sunca smanjila, tada bi vode isparile, a na Zemlji bi nestalo života. Kada bi se povećala debljina gornjeg sloja Zemlje za nekoliko kilometara, potrošio bi se kiseonk koji je sada prisutan za stvaranje dodatnog sloja Zemljine kore i tada ne bi bilo ni bilja, ni životinja, a ni ugljen-dioksida. Kada bi se dan produžio za deset sadašnjih dužina, Sunce bi spržilo sve biljke na Zemlji… Stoga, ko je taj koji je sve ovo po mjeri uredio upravo onoliko koliko je potrebno za život?!?Da li se sve ovo  moglo dogoditi samo od sebe? “U stvanunju nebesa i Zemlje, i u izmjeni noći i dana, doista su dokazi za razumom obdarene…” Kada uočimo red, precizne zakone i sisteme u nama samima i u cijelom svemiru, zar nije razumno uvidjeti da oni imaju Stvoritelja koji je sve to uredio? Ili je to možda izmišljena “Majka Priroda – ona koja niti ima razuma, niti znanja, niti volje, niti sluha, niti vida, niti čula, niti mudrostl, koja ništa ne osjeća, sve ovo savršeno uredila, kako neki tvrde?

Hajde da naučno definišemo o čemu to oni govore: Majka Priroda!” Šta je “priroda”? I koja je njena definicija? Pretpostavljam da ćeš se složiti da izraz “priroda” obuhvata sljedeće stvari: planete, galaksije, biljke i drveće, doline i brda, okeane i rijeke, Zemlju, Sunce, Mjesec, zvijezde i druge stvari. Upitaj se: Da li su ove stvari, doista, same sebe stvorile i da li su one stvorile ljudska bića!?” Sve ovo jedino možemo objasniti postojanjem Uzvišenog Savršenog bića – Boga Jedinog, koji je sve stvorio i doveo u savršeni red. Dokazi o postojanju Boga Uzvišenog se ne mogu nabrojati. Sve što nas okružuje upućuje na Njegovo postojanje i Njegovu jedinstvenost. Sve što vidimo ukazuje na moć, znanje, vještinu i savršenu mudrost Stvoritelja. Primjeri o tome su nebrojni, zato ćemo spomenuti samo neke… Ako razmislimo o zamecima u utrobama stvorenja, vidjećemo da su oči stvorene još u matericama majki gdje vlada potpuna tama. Međutim, znamo da oči vide samo na svjetlosti, što nam potvrđuje da Onaj koji stvara oči zna da će iz materice izaći na svijet u kojem je svjetlost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, poznato nam je da krila kod ptica nastaju u jajetu, i to nam potvrđuje da Gospodar, Stvoritelj nebesa i Zemlje, zna da će te ptice letjeti pa im zato i stvara krila prije njihovog rođenja. “A kako i ne bi znao Onaj Koji stvarad, Koji zna i ono što je najsitnije i Onaj Koji u potpunosti sve zna!?” Onome ko negira postojanje Stvoritelja kažemo: “Razmisli o sebi, jer je to nešto što ti je najbliže. Naše je tijelo jedna od najsloženijih struktura u svermiru. Prema novijim istraživanjima sastoji se od preko 37 trliona sićušnih ćeliija – koštanih, krvnih, moždanih i mnogih drugih. Svi mi smo čvrsto ubijeđeni da jedna dječja igračka – lutka, ma koliko bila obična, ne može sama od sebe nastati, pa kako onda da pomislimo da smo mi, najsavršenija bića, nastali bez Stvoritelja? Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka i nastanka drugih. Nekada nas uopšte nije ni bilo, zatim bijasmo kapljica koja se izbaci, a sada smo stvorenja sa savršenom spoljašnjošću i unutrašnjošću. Stani i pogledaj se pred ogledalom.

Ko je stvorio tvoje lijepo lice, tvoje oči, tvoje ruke i noge? Šta misliš kako bi bilo kada bi samo palac i mali prst na tvojoj ruci zamijenili mjesta… Svi naši organi rade savršeno. Želudac luči enzim koji rastvara meso, a i sam je od mesa, međutim, ima opnu koja ga štiti. Da je je to, možda, želudac sam stvorio tu opnu i sebe zaštitio!? Zato razmisli, ko je sve tako savršeno stvorio na odgovarajućem mjestu i sa odgovarajućim odlikama? Razmisli, ko je učinio da je svaka osoba jedinstvena sama za sebe i da se od druge razlikuje? Koliko samo milijardi različitih lica i ličnosti… Ko je u nama instalirao savršeni antivirus – imuni sistem, kao jednu savršenu armiju koja se brani od napada? Ko nas je odlikovao razumom u odnosu na sva ostala bića koja vidimo? Mogli bismo nastaviti u nedogled.. Jednostavno razmisli…

Izvor: Poziv istine

Autor: Irfan Hajrudin

Za Akos.ba priredila: Elmedina R.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top