Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Savjetovanje članova AKOS-a i Svitanja u Sarajevu

Savjetovanje članova AKOS-a i Svitanja u Sarajevu

U srijedu, 02.03.2016. godine, u Sarajevu je održano savjetovanje članova AKOS-a (regija Sarajevo) i članova Udruženja Svitanje o izazovima rada u NVO sektoru.

 

Uvodno izlaganje je imao predsjednik Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS Ensar Mulaosmanović. Predsjednik je u svom izlaganju izložio podatke i činjenice o geopolitičkom položaju Bosne i Hercegovine u Evropi u kontekstu pristupanja naše domovine Evropskoj uniji.

Cilj savjetovanja je ukazivanje na nove okolnosti koje utiču na civilno društvo, ali i društvo u cjelini kroz prevazilaženje izazova, pripremanje za promjene i prepoznavanje prilika za poboljšanje rada AKOS-a i pridruženih članica.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika usljedila je diskusija sa nizom konstruktivnih prijedloga koji su pretočeni u zaključke i bit će predmet daljnjeg razmatranja.

AKOS se kroz svoj rad i strategiju iz 2011. godine opredjelio za projektni pristup u rješavanju društvenih problema. Promjena unutrašnjih i vanjskih okolnosti i globalnih uticaja na Bosnu i Hercegovinu ukazuju na nužnu adaptaciju i razradu ranije usvojene strategije i njeno usklađivanje novim potrebama.

U ovom procesu je najdalje otišlo Udruženje Svitanje Sarajevo (pridružena članica AKOS-a). Udruženje Svitanje je u 2014. i 2015. godini realizovalo pet edukativnih i ekoloških projekata sa tri sarajevske općine, a u ovoj godini su aplicirali i na grantove općina van Kantona Sarajevo.

Ovakva savjetovanja će se održati i u drugim regijama u cilju priprema za izradu nove strategije AKOS-a.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top