Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Imaj u svojoj kući kasicu za sadaku!

KASICA ZA SADAKU

U kući trebaš imati kasicu s ključićem za sadaku koju ćeš otvarati jednom mjesečno. Neka svako od članova porodice svojom rukom svaki dan u nju stavi neki simboličan iznos, kako bi osjetio slast darivanja i užitak dijeljenja.

Na kraju mjeseca dajte novac nekom siromahu, siročetu ili u drugu dobrotvornu svrhu i tako činite svakog mjeseca. Bit će to kasica rahmeta i bereketa, koja će od vas odagnati nesreće i odvratiti bolesti, a neće ugroziti kućni budžet, već će ga unaprijediti.

NEVOLJNICI

Ne budi zlurad prema onima u nevolji! Svako od nas će u životu biti izložen nekoj nevolji, zašto se onda radovati tuđim? Ko ima garancije da se njemu neće dogoditi nešto loše? Svi smo mi slabašna bića glede kojih se ostvaruje Božije određenje. Stoga Mu zahvali što te je poštedio, a moli i da drugi budu sačuvani, i ne raduj se tuđim nesrećama! Vremena se mijenjaju. Glup je i nemilosrdan onaj ko se raduje tuđoj nevolji. Budi solidaran s unesrećenima i stani uz one ugrožene i suosjećaj u boli Allahovih robova.

DNEVNI RASPORED

Napiši sebi dnevni raspored. Razradi plan djelovanja u kojem će biti predviđeno vrijeme za ibadet, čitanje, namaz, posjetu i obavljanje poslova. Pridržavaj se tog rasporeda, izuzev ako iskrsne nešto neizostavno.

Na kraju ćeš vidjeti da ti je dan prošao u rahatluku, spokoju i zadovoljstvu, a bit ćeš pošteđen zbrke i nereda. Poštuj red pa će sve biti uredu!

LIČNA BIBLIOTEKA

Često sređuj svoju biblioteku. Ne zaslužuje svaka knjiga da je posjeduješ i da ti zauzima mjesto u biblioteci. Na tržištu je mnoštvo knjiga i u tvoju biblioteku knjiga ponekad stigne poklonom ili ishitrenom kupovinom. Nakon nekog vremena otkriješ da posjeduješ mnoge knjige koje te opterećuju a beskorisne su.

Stoga, „plijevi“ svoju biblioteku kao što plijeviš bašču. Izaberi korisne knjige i daj im mjesto koje zaslužuju. Ima učenih ljudi koji u svojoj biblioteci i imaju samo dvadesetak knjiga.

PROŠLOST

Ne budi zatočenik prošlosti. Ima ih koji su prema nekome neprijateljski nastrojeni zbog nekog lošeg postupka nekad davno ili zbog toga što su im roditelji bili međusobno neprijateljski nastrojeni. Zaboravi neprijateljstvo iz prošlosti. Ljude treba pridobijati i mijenjati na lijep način. Budi pomirljiv i solidaran. Živimo u sadašnjosti, pa se kanimo prošlosti.

Nekada smo se prema nekom ponijeli kako ne treba ili se neko tako ponio prema nama. Čemu biti zarobljenik prošlosti? Svaki je dan nov i donosi novi sunčev sjaj i novi zrak. Obnavljaj se i ti i proživi lijep dan.

Nastaviće se…

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button