Kolumne i intervjuiU Fokusu

Sarajevski sportski simboli: Željezničar, Sarajevo, Bosna

Piše: Admir Lisica

Mnogo je toga što naš glavni grad čini posebnim i privlačnim mnogobrojnim turistima koji dolaze u sve većem broju. Osim veoma raznovrsne historije koja Sarajevu daje epitet „evropskog Jerusalema“, tu su i sportski kolektivi čije  egzistiranje daje posebnu draž stanovnicima grada na Miljacki. Fudbalski gradski derbi između Željezničara i Sarajeva poznat je širom Evrope, a uspjesi KK Bosna, jedinog evropskog prvaka koji dolazi iz Sarajeva nezaobilazna je tema svih onih koji vole ovaj grad.

Najtrofejniji klub i učesnik polufinala Uefa Cupa

Sarajevski Željezničar osnovan je 17. septembra 1921. godine od strane nekoliko željezničara koji su svoje slobodno vrijeme provodili na vojnom vježbalištu Egzercir, koje se nalazilo u sarajevskom naselju Čengić Vila. Ujedno je to improvizovano igrališe bilo prvi dom Ludviga Leplea i ekipe koji su zalužni za osnivanje ovog kluba. Željezničar je u godinama koje su dolazile rastao u jedan snažan kolektiv, osim fudbalskog kluba osnovani su rukometni, ali i košarkaški. Da je ipak fudbalski klub Željezničar daleko odmakao od ostalih kolektiva s istim nazivom, ali i svih drugih u Bosni i Hercegovini dokaz je osam osvojenih titula prvaka, ali i historijsko polufinale iz 1972. godine tadašnjeg Uefa Cupa (današnja Europa League) u kojem su nesretno poraženi od mađarske ekipe Videoton. Nažalost, do danas je to ostao najveći uspjeh svih klubova u Bosni i Hercegovini, a da će tako vjerovatno još dugo i ostati govore rezultati naših klubova u evropskim natjecanjima u kojima smo jedini iz regiona koji nisu uspjeli napraviti iskorak.

Klub sa Koševa protiv Manchester Uniteda

Sarajevo je osnovano tokom 1946. godine. Ovu godinu možemo okarakterisati i kao početak rivalistva između Željezničara i Sarajeva. Sarajevo je pet puta bilo šampion, od toga dva puta u okviru bivše Jugoslavije. Najveća utakmica ekipe s Koševa odigrana je 1967. godine kada je na ovaj stadion dočekan Manchester United, u okviru prvog kola Kupa Šampiona (današnja Liga prvaka) na što je „bordo“ dio grada na Miljacki i danas veoma ponosan. Ono što posebno ističu navijači ovoga kluba je i to da ekipa Sarajeva nikada nije ispala u drugu ligu, bilo da se radi o prvenstvu Jugoslavije ili kasnije Bosne i Hercegovine. Sarajevo je u poslijeratnom periodu redovan učesnik evropskih takmičenja, međutim kao i ostatak naših klubova nije uspio da napravi ozbiljniji iskorak.

Evropski prvaci iz Grenoblea

KK Bosna Sarajevo samo je jedan od kolektiva s ovim imenom. Rukometni, fudbalski, hokejaški… samo su neki od kolektiva s nazivom “Bosna”. Ipak, KK Bosna se od ostalih izdvaja po tome jer je 1979. godine postala prvak Evrope u košarci. Boro Vučević, Ante Đogić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Sabahudin Bilalović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Almir Dervišbegović, Sulejman Duraković, predvođeni trenerom Bogdanom Tanjevićem u francuskom Grenoblu savladali su talijansku ekipu  Emerson Varese i tako postali jedini sarajevski sportski kolektiv koji u svojim vitrinama ima titulu prvaka Evrope u nekom sportu. KK Bosna je trenutno daleko od slavnih dana, ali ipak je i uvijek će biti simbol ovog grada.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button