Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Sarajevo: Otpočelo 12. državno Takmičenje u hifzu Kur'ana u BiH

Sarajevo: Otpočelo 12. državno Takmičenje u hifzu Kur'ana u BiH

Danas, 16. septembra, je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otpočelo 12. Takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH. Takmičenje će trajati tokom vikenda, od 16. do 17. septembra u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u saradnji sa Fondacijom „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo i Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde.

Ove godine takmičenje se održava u četiri kategorije:

I – hifz cijelog Kur'ana sa komentarom sure El-Bekare

II – hifz 20 džuzeva

III – hifz 10 džuzeva

IV – hifz 5 džuzeva (ili 4 kruga)

U takmičenju učestvuje 36 prijavljenih takmičara. U subotu, 16. septembra, je planirano održavanje takmičenja iz kategorija IV, III i II, tj. 5, 10 i 20 džuzeva, dok je nedjelja rezervisana za najtežu kategorije iz hifza cijelog Kur'ana sa komentarom sure Bekare. Komisiju koja ispituje takmičare ove godine čine ugledni hafizi: predsjednik Komisije, dr. hfz. Dževad Šošić, kurra hafiz Osman Siddiki, mr. hfz. Mensur Malkić i hfz. Mirnes Spahić.

Takmičenje je počelo učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana kojeg je proučio takmičar Harun Omerović. Uvodnim obraćanjima mr. Nusreta Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta, te dr. Džemala Musleha, direktora Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu prisutnima je ukazana dobrodošlica, ukazano na značaj učenja Kur'ana, te je takmičarima poželjeno puno uspjeha u narednim danima.

„Neobično mi je drago što vam mogu izraziti dobrodošlicu na 12. Takmičenje u hifzu Kur'ana koje mi u Upravi za vjerske poslove definišemo kao takmičenje, a ustvari smatramo ga smotrom hafiza Bosne i Hercegovine. Smotra znači mogućnost da oni koji su hafizi, koje su hafize, u toku godine imaju potrebu da očuvaju Kur'an, jer čuvanje Kur'ana, ponavljanje i opetovanje kur'anskih ajeta i sura zahtijeva veliki angažman i žrtvu. Mi mislimo na tragu naših prethodnika, kao što je mr. Muharem Omerdić, da Uprava za vjerske poslove ima obavezu organizirati jednu ovakvu smotru.“, istakao je mr. Nusret Abdibegović.

Piše: Nedim Botić

Izvor: www.preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com