Islamske temeKultura i tradicija

Sarajevo: Održana promocija „Ebu Davudovog Sunena“ i „Buharijine zbirke hadisa“

U petak, 16. decembra, je održana divna promocija prijevoda kapitalnih zbirki hadisa „Ebu Davudovog Sunena” i „Buharijine zbirka hadisa” prostorijama u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Promocija je održana u sklopu manifestacije “Selam, ya Resulallah” koju uspješno organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Promotori su bili zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo, Malik ef. Šljivo, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Zuhdija Hasanović, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, prof. dr. Fuad Sedić, koji su sa ponosom istakli da muslimani u BiH i regiji sada imaju prevedene sve zbirke hadisa. Moderator promocije je bio mr.  Salih-ef. Meštrovac, koji je znalački i profesionalno vodio promociju, a korisnim napomenama dodatno obogatio tok svečanosti.

Profesor Mahmut Karalić je po mnogo čemu poseban insan. On je na bosanski jezik preveo svih šest hadiskih zbirki, a to su zbirke čiji su autori: Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai i Ibn Madže. Na tom putu je profesor Karalić uložio devetnaest godina i ukupno preveo 32.401 hadis, bez ponovljenih hadisa s komentarima. S Buharijinom zbirkom i Ebu Davudovim Sunenom, koji su promovisani u Gazijinoj biblioteci, završen je njegov rad na prijevodu šest najznačajnih zbirki hadisa. Karalić trenutno radi na jedinstvenom djelu, koje će sadržavati biografije prenosilaca hadisa, a njih je oko 9 000.

Po njegovim riječima, zbirke hadisa su značajne ne samo za muslimane nego i za čitavo čovječanstvo, jer se radi o autentičnom, izvornom islamu, nenatrunjenom. To je ono što se očekuje od nas, da saznamo kako je živio i radio Muhammed, a.s., da pravilno razumijemo šta je on, s.a.v.s., govorio, i da nastojimo da to prenesemo u praksu i na taj način uljepšamo naše živote. To je dobro za naše društvo, za našu zajednicu, za čovječanstvo.

Manifestacija “Selam ya Resulallah” je tradicionalan i veoma uspješan projekat Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji u mjesecu rođenja Muhammeda, a.s., nudi mnoštvo atraktivnih i zanimljivih sadržaja za najširu populaciju.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

 

Povezani članci

Back to top button