Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > San Mehmeda Fatiha

San Mehmeda Fatiha

Piše: Edin Ibreljić

Postoje sigurne pripovijesti da je noć prije ulaska u Bosnu sultan Mehmed El-Fatih usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu časnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju. Kad se probudio, pitao je šejha Akšemsudina da mu rastumači značenje ovog sna.

 Evo šta mu je šejh odgovorio:

– MashAllah, sinko moj. Divan ti je san, a sada da te obavijestim o značenju njegovom.

– Što se tiče zemlje koju si vidio, to je zemlja u koju se tvoja vojska upravo sprema ući. To je zemlja Bosna.

– Što se tiče vatre koju si vidio, vatra predstavlja Allahovu vjeru – islam. I to je znak da će u toj zemlji islam, inshAllah, zadržati do Sudnjeg dana.

– Što se tiče Ebu Bekra kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve od Sudnjega dana biti Iskrenih prema Allahu dž. š. kao sto je bio Ebu Bekr r. a., koji bogatstvo neće štediti za dobrobit islama.

– Što se tiče Osmana kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti finih ljudi, dosta učenjaka lijepog morala. Toliko finih i stidljivih da će ih se čak i meleci stidjeti, kao sto su se stidjeli Osmana r. a.

– Što se tiče Alije kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti ljudi koji će biti veliki heroji i junaci kao sto je bio hazreti Alija r. a. To znači da će ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji će kročiti stopama časne porodice Muhammeda a. s.

– A pored vatre nisi vidio hazreti Omera je li?

– Nisam cjenjeni šejhu.

– E pa znaj da će u toj zemlji biti malo pravde i da bi je imali, stanovnici te zemlje, moraće se uvijek sami boriti za nju![1]

Zaista dugo vremena razmišljajući o ovom snu, usudio sam se da ispravno protumačim isti. Naš Poslanik Muhammed a.s. je rekao:

”San stoji na nozi ptice i kada bude protumačen tada se i dogodi onako kako je protumačeno”. Ispravno tumačenje sna, kojeg je Mehmed Fatih usnio pri dolasku u Bosnu jeste sljedeće:

Vatra koju je usnio simbolizira vladara koji ulazi u zemlju Bosnu – samog Mehmed el Fatiha u čijem srcu gori plamen iskrene vjere u Allaha i pouzdanja u Njega.

To što je kod vatre vidio Ebu Bekra r.a., znači da je Mehmed el Fatih imao iskrene savjetnike koji su mu pomogli da osvoji i dostavi din islam u Bosnu.

To što je kod vatre vidio Osmana r.a., znači da je Mehmed el Fatih imao moralne i učene ljude koji su proširili znanje u Bosni.

To što je kod vatre vidio Aliju r.a. znači da je Mehmed el Fatih imao junake, hrabre i odvažne poput Alije r.a. koji su osvojili Bosnu.

Izostanak Omera r.a. u Mehmed el Fatihovom snu znači da Mehmed el Fatih nije poslao pravedne kadije iz svojih svita u Bosnu i da nije mogao uspostaviti pravdu u Bosni svojim dolaskom.

Izostanak Omera r.a. u Mehmed el Fatihovom snu znači da će pravda stići u Bosnu i Hercegovinu dolaskom drugog vladara. Jer nikad se ne mogu spomenuti pravedne halife, a da se izostavi Omer r.a. Samo, Mehmed el Fatihu nije dodijeljeno da uspostavi pravdu.

Zbog sna, koji je visio kao ptica nad državom Bosnom i pogrešnog tumačenja, nakon toliko godina, mi trpimo nepravdu.

Pravda će stići sa vladarom koji će uskoro doći u Bosnu i ovo je ispravno tumačenje sna, a Allah najbolje zna.

[1] https://novi.ba/clanak/14291/nevjerovatni-san-sultana-mehmeda-fatiha-noc-prije-osvajanja-bosne-koji-je-postao-java

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top