Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u našoj državi, bogatim programom 1. febrauara, slavi iznimnu godišnjicu, 131. rođendan. Tim povodom, za sve posjetioce, ulaz u Muzej je besplatan.

Čuvar blaga

Nakon dolaska austrougarske vlasti na teritoriju Bosne i Hercegovine započela je izgradnja raznih objekata. Austro-Ugarska se trudila da na novom području izgradi što više građevina koje će podsjećati na one u Beču i ostatku Monarhije. Jedna od takvih građevina je i Zemaljski muzej u Sarajevu, koji je građanima Bosne i Hercegovine svoja vrata otvorio 1. februara 1888. godine. Danas, 131. godinu kasnije, u Zemaljskom muzeju nudi se preko dvadeset stalnih izložbi koje najmanje traju po šest mjeseci. Također nude se i gostujuće postavke, tako da raznovrsna muzejska ponuda može zadovoljiti i one najizbirljivije.

Posjetioci  u Zemaljski muzej dolaze s različitim interesima, pa tako se definitivno razlikuju motivi historičara, arheologa, djece ili stranih turista. Fondovi Zemaljskog muzeja obiluju s neprocjenjivo vrijednom građom, ali i predmetima koji su stari i po nekoliko stotina godina. Posjetioci su povodom obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, 1. februara, u prilici pratiti izlaganje Sarajevske hagade, potom otvorenje izložbe “Tri života Sarajevske hagade” i izložbe ”Potraga za blagom”.

Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine je otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, čime se direktno pomaže rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, ali i zaštita kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top