Recept dana: Brzo&Fino čoko tortice
Priprema: 10 min
Kuhanje
20 min
Serviranja
12 tortica
Sastojci:
375g brašna
1/2 šolje kakaa u prahu
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 jaje
1/2 šolje mlijeka
1/2 šolje Brzo&Fino kiselog vrhnja 12% ili 20%m.m.
3/4 šolje smeđeg šećera
80g putera na sobnoj temperaturi
2 kašike kukuruznog sirupa
1 kašika soka od limuna
2 kašičice ekstrakta vanilije
250g mliječne čokolade
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C. Pripremite kalup za pečenje mafina (12 kom) i obložite ih papirnim korpicama. Ostavite sa strane.
U zdjeli sastavite brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. (suhi sastojci)
U odvojenoj zdjeli umutite jaje, umiješajte mlijeko, smeđi šećer, puter, kukuruzni sirup, sok od limuna i ekstrakt vanilije. Ulijte ove sastojke preko suhih; miješajte dok ne dobijete glatku masu. Dodajte čokoladu isjeckanu ili rendanu. Kašikom napunite korpice tijestom.
Pecite 15 do 20 minuta. Dekorišite glazurom od čokolade i pospite ih jestivim ukrasima po želji.
Savjet:
Dekorišite ohlađene tortice bilo kojom šarenom dekoracijom ili šećerom u boji.
Brzo&Fino i Akos.ba