Islamske teme

Ramazanske poruke u Sandžaku: Jačajmo rodbinske i bratske odnose i okrenimo se jedni drugima

Mi dočekujemo ramazan s našim porodicama, ali sećamo se i naše braće u Turkiye i Siriji koji su stradali u razornim zemljotresima. Ramazan je prilika da molimo Allaha dž.š. za njih, da im Allah olakša, da one koji su poginuli primi kao šehide, a one koji su preživeli da im da snage da izađu iz tog iskušenja, kazao je muftija sandžački Senad ef. Halitović

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je vernicima u regiji Sandžak, te muslimanima u Republici Srbiji i dijaspori ramazansku poruku, javlja Anadolija.

Muftija Halitović naveo je u ramazsnkoj poruci, između ostalog, kako je muslimanima u sandžaku potrebno i institucionalno jedinstvo, nakon što su vernici dostigli taj nivo međusobnog uvažavanja i ljubavi.

“Najpre sva zahvala pripada Allahu dž.š. jer nam je uslišio dove i učinio da dočekamo i ovaj ramazan. To je bila i dova našeg Poslanika s.a.v.s. Ovo je mesec posta, Kur’ana, teravih – noćnog namaza, milosti, ali i mesec kada moramo jačati porodične, rodbinske i bratske veze i popravljati odnose. Nama je u Sandžaku to potrebnije više nego ikada. Verujem da će zbog blagodati ramazana sve to biti lakše sada nego kasnije, moramo iskoristiti ovaj trenutak za postizanje zadovoljstva Allaha dž.š., bez odlaganja jer se vraćam na dovu s početka, samo Allah zna da li ćemo živi dočekati naredni ramazan. Ovo je poseban mesec i mi moramo učiniti mnoge posebnosti prema sebi i zajednici. Potrebna nam je solidarnost i samilost sa svima”, naveo je ef. Halitović.

Ocenio je da su iza vernika sve nesuglasice i da danas vernici trebaju doviti i doprineti i institucionalnom ujedinjavanju.

“Muslimani u Sandžaku i ovaj ramazan dočekuju podeljeni, ali da naglasim, tako je samo na planu ustanova, odnosno islamskih zajednica. Allahu hvala, kod vernika je to stanje dosta bolje, vernici nisu podeljeni, vernici su braća. Moramo mi koji predstavljamo efendije, ulemu i rukovodimo islamskim zajednicama činiti dovu i moliti Allaha dž.š. da nam popravi stanje, a to isto moramo tražiti i od džematlija, da dove za jedinstvo među ustanovama. Nekada su dove džematlija mnogo korisnije i učinkovitije od naših dova. Ovo je prilika da radimo na ličnom unapređenju, ali i na unapređenju odnosa u zajednici, radi nas, naše dece i ummeta Muhammeda s.a.v.s”, naveo je Halitović.

Kazao je da vernici moraju biti svesni da je utočište u boravku u džamijama, a da je ramazan zbog svoje posebnosti prava prilika da svi ovog ramazana i nakon njega zijarete džamije, obavljaju namaze, zikre i dove.

“Moja dova Allahu dž.š. je da nam ukabuli ibadete, da nam popravi stanje, da ozdravi bolesne, da uputi neupućene da pomogne muftačnima. Molim Allaha da ovog ramazana naše živote usmerimo ka džamijama, da boravimo u Allahovim dž.š. kućama, jer samo vernik koji je život vezao za džamiju je pod Allahovom zaštitom. Vernici koji borave u džamijama su stubovi džamija i stubovi našeg napretka. Zato svoja srca od ovog ramazana moramo još čvršće vezati za džamije”, kazao je Halitović.

Muftija Halitović kazao je da se muslimani u Sandžaku, osim za boljitak u svojoj zajednici moraju sećati i svoje braće koja su u iskušenjima i kojima je posebno teško jer je ovo prvi ramazan koji dočekuju razdvojeni od najmilijih nakon prirodnih katastrofa.

Naglasio je da je ummet jedno telo, i da se, osim sebi, vernici moraju posvetiti i doviti za svakog brata, ma gde on bio.

“Mi dočekujemo ramazan s našim porodicama, ali sećamo se i naše braće u Turkiye i Siriji koji su stradali u razornim zemljotresima. Ramazan je prilika da molimo Allaha dž.š. za njih, da im Allah olakša, da one koji su poginuli primi kao šehide, a one koji su preživeli da im da snage da izađu iz tog iskušenja. Molim Allaha dž.š. da spusti svoju milost na sve potlačene, one u Jemenu, Iraku, na čitav ummet”, kazao je između ostalog u ramazanskoj poruci muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Halitović je naveo kako su različiti uredi Mešihata Islamske zajednice sandžaka pripremili bogat i kvalitetan program tokom ovog ramazana, a da će u službi, osim sandžačkih imamima i hafiza aktivno kao i minulog ramazana učestvovati i hafizi iz Republike Turkiye.

– Dudić: Da nam se srca zbliže u veri i ljubavi –

Ramazansku poruku vernicima uputio je i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić.

“Dragi vernici, želim da znate da vas Islamska zajednica neće izneveriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprediti i dalje graditi na opštu radost muslimana i svih dobrih ljudi. Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo preneti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvežimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo decu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vredniju od 1.000 meseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih greha i darovati nas iz svoje nemerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti”, poručio je Dudić.

Poželio je da ramazan protekne u miru i bereketu, “da nam se srca zbliže u veri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadete posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinca, celog našeg naroda i čitavog sveta”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button