Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ramazan u regiji u duhu poštivanja mjera prevencije širenja koronavirusa

Ramazan u regiji u duhu poštivanja mjera prevencije širenja koronavirusa

Muslimani širom svijeta, kao i u državama regije, dočekali su mubarek mjesec ramazan u specifičnim uvjetima pandemije i posebnih mjera nadležnih u borbi protiv novog tipa koronavirusa.

Najodabraniji mjesec u godini muslimani u regiji će provesti uglavnom u svojim domovima. Molitvama, kao i ostalim vjerskim aktivnostima koje se odvijaju tokom ramazana u džamijama i mesdžidima vjernici neće moći prisustvovati. U tom pravcu su i poruke zvaničnika Islamske zajednice i svih njenih ogranaka muslimanima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović u ramazanskoj poruci iz svog ureda, održanoj bez prisustva medija, čiji snimak je potom distribuiran medijima, poručio je kako ovaj ramazan dolazi u vremenu u kojem ćemo svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja.

“Naši zajednički obredi, namazi i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama, obavljat ćemo u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa”, poručio je reis Kavazović.

Muftija travnički Ahmed efendija Adilović, rekao je da će prva džuma-namaz u ramazanu biti održan uz ograničenje, uz imama i džematski odbor, dok će se ostali vaktovi, uključujući i teravih-namaz, obavljati u kućama.

“Znam da je mnogim našim džematlijama jako važno da dođu na jaciju, da dođu na teravih-namaz. Međutim, prema instrukcijama iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a mi smo ih dalje proslijedili i razradili, dnevni vaktovi i teravih-namaz u prvim danima i prvim noćima mjeseca ramazana će se klanjati po kućama. Zadržat će se ezan. Imam će učiti ezan i klanjati sa mujezinom u džamiji. Ali, što se tiče namaza dnevnih i teravih-namaza, preporuka je da i njih klanjamo u kućama, u svojim porodicama. I gdje god neko u porodici ima da može predvoditi džemat, neka predvodi svojoj porodici. I to je džemat za ovu priliku”, rekao je muftija Adilović u razgovoru za Anadolu Agency.

Kako je ranije saopćila IZ u BiH, prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine u 12 sati počinje emitiranje televizijskog programa na kanalu BIR TV, koji će biti dostupan putem BH Telecom i Telemach kablovskih operatera.

“Pokretanjem televizijskog kanala Islamska zajednica je preuzela obavezu da različitim medijskim sadržajima pokuša nadomjestiti sadržaje i aktivnosti koji bi se u normalnim okolnostima realizirali neposredno u džamijama, mahalama, u zajedničkim iftarima i druženjima sa članovima porodice i prijateljima”, saopćili su ranije iz IZ-a u BiH.

Vjerske aktivnosti tokom ramazana i u Hrvatskoj održavat će se u džematima bez prisustva vjernika. Različite vjerske sadržaje vjernici će pratiti putem YouTube kanala, a muftija Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske, poručio je džematlijama da ostanu u kućama.

“Suočeni sa novim izazovima koronavirusa, suočeni sa duhovnim potrebama za ibadetima koji jesu, poruka je da u svojim kućama ostvarimo ono što nam je cilj, a to je Božja milost, oprost i obećana nagrada. Jačajmo obitelj, jačajmo i razvijajmo senzibilitet prema onima koji su u potrebi i izvršimo sve svoje materijalne obaveze prema zajednici kako bi upotpunili svoj ramazan, i u tom kontekstu želim puno zdravlja i sreće“, poručio je ef. Hasanović.

Molitve tokom predstojećeg mjeseca ramazana treba da se obavljaju u kućama, ne u džamijama, a Rijaset Islamske zajednice Srbije savjetovao je i vjernike da tokom ovog ramazana izostave ramazansku praksu organizovanja kolektivnih iftara.

“Rijaset Islamske zajednice Srbije će svoje ramazanske aktivnosti uskladiti sa svojim vjerozakonom i sa aktuelnim odlukama Vlade Republike Srbije. Što znači da i dalje važi ranije donijeta odluka Rijaseta IZS da kompletan vjerski život u džamijama obavljaju imam i muezzin i po potrebi džamijski odbor, a da ostali vjernici islamske vjeroispovjesti svoje molitve ne obavljaju u džamijama već u svojim kućama”, naveli su iz Rijaseta IZS.

Oni su savjetovali vjernike da ovog mjeseca ramazana izostave “učestalu ramazansku praksu organizovanja kolektivnih iftara”.

“Mukabele, kao i vjerska predavanja, Rijaset IZS će organizovati putem zvaničnih sajtova i društvenih mreža”, dodali su.

Naglasili su i da će humanitarne organizacije Rijaseta Islamske zajednice Srbije i ove godine nastaviti praksu dostave paketa najugroženijima u vidu osnovnih životnih namirnica.

Zbog epidemije koronavirusa ni u Crnoj Gori neće biti zajedničkih vjerskih obreda tokom mjeseca ramazana. Mešihat Islamske zajednice Crne Gore pozvao je vjernike da molitve obavljaju u kućama i time poštuju odluku o obustavljanju vjerskih obreda u džematu koja je donijeta 15. marta.

Islamska zajednica u Crnoj Gori odlučila se za privremeno obustavljanje namaza u džematu nakon poziva Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da se zabrane vjerska okupljanja i zajedničke molitve. Mešihat je nakon toga pozvao vjernike da molitve obavljaju u kućama i odlučio da dnevne i džuma-namaze u džamijama obavljaju samo imami.

Istovremeno, lokalne televizije u Tuzima, Rožajama i Ulcinju počele su sa prenosima džuma-namaza i emitovanjem vjerskih predavanja.

“Zbog mjera prevencije širenja koronavirusa, teravija se neće klanjati u džematu. Imami će klanjati u džamijama, a vjernici u domovima. Obavezali smo imame da, shodno svojim mogućnostima, koriste medije i društvene mreže u cilju širenja islamskih vrijednosti”, kazali su iz Mešihata.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti tvrde da za sada nisu razmatrali mogućnost ukidanja preventivnih mjera zabrane vjerskih okupljanja. Oni su kazali da od muslimanskih vjernika u Crnoj Gori očekuju da poštuju preventivne mjere, kao što su to učinile Katolička crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska tokom uskršnjih praznika.

“Predstavnici islamske zajednice i vjernici treba da poštuju mjere u susret ramazanu i obredima koji ga prate. Zdravlje i dobrobit vjernika su iznad svake tradicije i obavljanja vjerskih obreda”, kazali su iz tog Vladinog tijela.

Ovogodišnji ramazan i u Sloveniji bit će drugačiji zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja. Džamija u Ljubljani i mesdžidi u Sloveniji bit će zatvoreni u toku mjeseca ramazana.

Muftija Nedžad Grabus, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji, na konferenciji za novinare, koju je 8. aprila s predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u toj zemlji organizirala Vlada Slovenije, poručio je kako “nije jednostavno govoriti o praznicima bez vjernika, jer ne mogu dolaziti u svete prostore, ali to je jedina razumna odluka, poštovat ćemo sva uputstva Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija”.

Grabus je tada napomenuo kako su muslimani u Sloveniji s radošću očekivali ramazan u novoj džamiji u Ljubljani, na čije otvorenje se dugo čekalo.

“Svi naši mesdžidi u Sloveniji, kao i džamija u Ljubljani, su zatvoreni, ali vjera je u srcu, tako da možemo graditi džamiju u svojem srcu i moliti se bilo gdje. Muslimani će upućivati dove (molitve) za dobro našeg društva u cjelini. Najvažnije je da sačuvamo vezu sa Bogom, jer je ovo vrijeme za individualno pokajanje. Također, naša muslimanska tradicija uči da je lijepo da ljudi opraštaju jedni drugima. Na takav način ćemo razvijati individualni odnos sa Bogom”, kazao je, između ostalog, muftija Grabus.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top