Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Pročitala sam prijevod Kur'ana. Imam li za to sevap?

Pročitala sam prijevod Kur'ana. Imam li za to sevap?

Pitanje: Proučila sam čitav Kur'an čitajući prijevod. Imam li za to sevap? Kad god nađem vremena pročitam nekoliko stranica, ali još ne znam ispravno učiti na arapskom. Molim se Allahu, dž.š., da mi ukaže na ispravno učenje i da bude s mnom zadovoljan.

Odgovor:

Alejkumus selam, hvala vam na pitanju. Moramo vas pohvaliti zbog vaše brige i truda oko učenja Kur'ana.
Za sve što radite vezano za Kur'an (čitanje prijevoda, razmišljanje o njemu, čitanje komentara (tefsira), učenje napamet) za sve to imate sevape od Allaha, dž.š. Vaš trud neće propasti, jer Allah nagrađuje i za najmanja dobra djela. Vodite računa o iskrenosti i da učenjem želite steći Allahovu ljubav i zadovoljstvo.

Ipak treba znati da je Kur'an isključivo Kur'an na arapskom. To znači da za čitanje prijevoda imate sevap, ali manji od učenja na izvornom arapskom jeziku za koje je Muhammed, s.a.v.s., rekao da Allah, dž.š., nagrađuje za svaki proučeni harf s po deset dobrih djela. Ta nagrada se ne odnosi na učenje transkripcije jer ono može lahko dovesti do promjene značenja.

Ako ne znate ispravno učiti Kur'an, trebate se potruditi da naučite sufaru, pravilan izgovor slova. Važno je znati da Kur'an ne možete samostalno naučiti čitati. Sufaru ne možete sami naučiti iz knjiga, jer je izgovor arapskih slova različit od naših. U arapskom jeziku imate tri različita slova h, koji se različito izgovaraju. Imate tri slova s, svako različito po izgovoru, itd. Pogrešan izgovor mijenja značenje riječi, i tada se gube sevapi. Stoga, potreban vam je učitelj. Raspitajte se kod lokalnog efendije ili u vašem mjestu ima li takav kurs. Sufara se lahko može naučiti, za mjesec ili dva dana, a onda imate znanje koje nema cijenu.

Savjetujem da slušate Kur'an, od toga imate sevape. Čitajte prijevod Kur'ana i razmišljajte o Kur'anu, za to imate sevape. Probajte učiti arapska pisma i sufaru da biste mogli Kur'an učiti kako treba i onda ćete imate za svaku stranicu veliki broj sevapa. Bitno je da znate da učenje Kur'ana nije teško naučiti, a danas je to dodatno olakšano raznim kursevima, materijalima na internetu itd.
Molim Allaha, dž.š., da vam ukabuli dobra djela i olakša vaše druženje s Kur'anom.

Za Akos.ba odgovorio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top