Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Problemi sa nicanjem prvih zubića

Problemi sa nicanjem prvih zubića

Piše: Prof dr Jovan Vojinovic

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promjene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usljed uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38) i češće i rjeđe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekad da bude kobno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti deteta. Svi ostali simptomi poput grčeva, sekreta iz nosa, osipa po tijelu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra, jer je kod mnogih bolesti vrijeme presudno za uspješno i brzo izlječenje.

Slikovni rezultat za nicanje zubića bebePojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mjesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje, neutralnih, prirodnih krema ili ulja (bez vještačkih dodataka i konzervansa) koje se i najčešće koriste za kožu guze. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i mjenjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suhom.

Osjetljivost sluznice na mjestu nicanja zubća bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili prije za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtjevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba pretjerivati sa njima a i njihovo djejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Povezana slikaPreporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vijekovnim tradicijama (često sumnjivog porijekla), a u osnovi predstavljaju atraktivnu “mamiparu iz džepova brižnih roditelja”.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvjesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svijetu nije sve baš tako idealno. Ne treba podlijegati savremenim trendovima da se izmišljaju nove bolesti i poremećaji kako bi se i za njih proizvodila i prepisivala hemija ili rekviziti koji treba samo da uvećavaju profite farmaceutske industrije.

http://www.mojpedijatar.co.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com