Obrazovanje i odgoj

Priprema za trudnoću: Tjelesna, emocionalna, mentalna i duhovna

TRUDNOĆA

Autor: Suada Mujakic Recenzija: Ismet Purdic Tvrdi povez Broj stranica 150 Cijena 15KM narudžbe na e-mail kupiknjigu@live.com

Materinstvo je prirodna potreba žene. Rađanje, dojenje i njega djeteta je glavni prirodni zadatak žene. Tom prirodnom zadatku prilagođeno je kako njeno tijelo tako i njena psiha i iskustvo materinstva pozitivno utječe na nju.

Međutim, trudnoća i porođaj su u vezi sa komplikacijama i bolestima koje mogu ostaviti trajne posljedice, a ponekad dovesti u pitanje i sam život žene. Ovdje naglašavamo ponekad, jer smrtnost majki u današnje vrijeme je veoma mala. Prema podacima iz literature, stopa smrtnosti je oko 1 na 10. 000 porođaja.

Navedeno je razlog da žena mora biti svjesna svoga značaja i svoje žrtve u korist budućnosti ljudskog društva. S druge strane, i muškarci moraju znati da je životni put žene trnovit i pun opasnosti po život i zdravlje. Zato trebaju ukazivati ženi-majci duboko poštovanje, susretljivost i pomoć u svakoj prilici.

Ljudsko društvo osjeća tu žrtvu? Žene-majke i zato se one svugdje u svijetu visoko poštuju. Čak su i prijašnji narrodi ukazivali počast majci, pa su, recimo, stari Rimljani ustajali na noge kad prolazi trudna žena.

Žena zbog tih mogućih opasnosti ne treba bježati od svojih prirodnih obaveza, od nagona za materinstvom, jer ako se sustegne od toga, čeka je dosada, razočarenje, kajanje i promašen život bez svrhe i cilja. Ona u odnosu na materinstvo liči na borca kojem se kao heroju odaje priznanje ako krene naprijed, ali ako se uplašen od smrti i rana vrati nazad, ili pobjegne s bojnog polja čeka ga kazna i prezir.

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: ’’Žena u trudnoći, sve do porođaja, je poput onog koji bdije na Allahovom putu. ”8

Naravno da sve opasnosti, bolesti i posljedice ne snalaze svaku ženu koja rađa. Kao što i u borbi ima vojnika bez rana, tako ima i veoma mnogo žena koje su ispunile svoje majčinske dužnosti sačuvavši potpuno svoje tjelesno zdravlje. Božijom odredbom one brzo zaborave svoje bolove i muke, što ne znači da i za to neće imati veliku nagradu.

Taberani bilježi hadis, da je Sellama, dadilja Poslanikovog, sallallahu ‘alejhi ve sellem, sina Ibrahima, upitala: ”O Allahov Poslaniče, obradovao si muškarce svakim hajrom, a nisi žene?” On reče: “Jesu li te tvoje prijateljice na to nagovorile?” ”Jesu, one su me nagovorile”, odgovori Sellama. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, joj reče: ’’Zar nije zadovoljna jedna od vas da, kada je trudna od svog muža, a on je njome zadovoljan, ima nagradu poput postača, klanjača na Allahovom putu? Pa ako je zadese porođajni bolovi, ne znaju stanovnici Nebesa ni Zemlje, kakve je skrivene radosti čekaju. Pa kada rodi, ne izađe iz nje kap njenog mlijeka, niti će dijete posisati gutljaj, a da neće imati za svaki gutljaj i usisaj dobro djelo, pa ako noć probdije zbog njega, imaće nagradu kao da je oslobodila sedamdeset robova na Allahovom putu. ”

Priprema za trudnoću

Nakon sklapanja braka prirodno je očekivati i pripremati se za dolazak djece u porodicu. Poznato je kako je trudnoća vrijeme kada dolazi do velikih promjena u čitavom biću žene. Većim dijelom te su promjene uvjetovane uspostavom novih odnosa među hormonima u ženinom tijelu koje utječu na sve organe, pa tako i na mozak, gdje također dolazi do lučenja brojnih tvari koje bitno određuju psihološku sastavnicu trudnoće. Istraživanja danas pokazuju da do istih promjena dolazi i kod muškaraca, naravno u manjoj mjeri, što je samo po sebi razumljivo. Naime, nedavno je istraživački tim iz Kanade utvrdio kako trudnica ponajprije putem svojih feromona utječe na supruga, a koji na još neobjašnjen način potiču lučenje gotovo istog spektra hormona i neuro prijenosnika kao i kod trudnice. Ta je pojava tim više izražena što je muškarac senzibilniji. Ovakvo zapažanje nedvojbeno upućuje na činjenicu kako se i muškarac zajedno sa svojom ženom priprema za svoju veliku ulogu roditelja.

U posljednje vrijeme često se piše o feromonima i njihovom djelovanju kako kod životinja tako i kod čovjeka.

Riječ je o sveprisutnim hemijskim spojevima koji velikim dijelom određuju obrasce spolnog ponašanja u životinja. Čini se kako oni imaju značajan utjecaj i kod čovjeka, a spominje se i vomero-nazalni organ kao organ u unutarnjem dijelu nosa kojim nesvjesno registriramo feromone.

Ovo istraživanje ukazuje kako se značajne promjene događaju kod oba supružnika čime se omogućuje međusobno usklađivanje kao jedan od temeljnih preduvjeta roditeljstva. Moramo naglasiti kako u bespoštednom ritmu modernog života, neinformiranost i nepripremljenost budućih roditelja najčešće znači kako će ih te promjene zateći nespremne, te se umjesto radosti iščekivanja pojavljuju tjeskoba i stres. To može prouzrokovati pogubne posljedice o čemu će kasnije biti govora, a u nastavku ćemo predočiti kako se to sve bračni par može pripremiti za začeće, tj. roditeljstvo.

Tjelesna priprema

Za zdravu trudnoću, od presudnog je značaja zdravstveno stanje oba supružnika, a posebno buduće majke. Ono što bi svaki par koji odgovorno planira svoje roditeljstvo trebao učiniti je da se obrati liječniku i provjeri trenutno zdravstveno stanje u vidu jednog sistematskog pregleda. Žena bi trebala otići i na ginekološki pregled kako bi se na vrijeme otklonile eventualne zapreke, te na taj način spriječile moguće posljedice. Također, treba se čuvati infekcija što se postiže češćim pranjem ruku i izbjegavanjem sumnjive hrane, pića, nekih sredstava za čišćenje i sl.

Nužno je potrebno da budući roditelji poduzmu sve što je u njihovoj moći i pokušaju se riješiti loših navika poput pušenja, pretjeranog konzumiranja kofeina (ispitivanja su pokazala da kofein smanjuje sposobnost tijela da upije željezo, čega u trudnoći treba u većim količinama), a o alkoholiziranju i uzimanju droga da i ne govorimo, jer je jasan stav islama po tom pitanju. U medicinskoj literaturi niz istraživanja ukazuje na mnoge štetne, a nerijetko i fatalne posljedice takvih navika na ishod trudnoće. Kao posljedica pušenja najčešće se spominje pojava niske porođajne mase, a što se alkohola tiče katkad već i jedno konzumiranje dovodi do oštećenja organa nerođenog djeteta, budući da alkohol lahko prolazi kroz placentu, a zbog slabo razvijenog sistema za eliminaciju kod nerođenog djeteta ima znatno jači učinak nego kod odrasle osobe. Govorimo li o korištenju opojnih sredstava i droga, ono najčešće dovodi do teške ovisnosti novorođenčadi. Također, valja se kloniti otrovnih i štetnih tvari koje se ponekad nalaze u bojama za zidove, insekticidima za kućnu upotrebu ili sredstvima za čišćenje.

S druge strane preporučuje se usvajanje pozitivnih navika poput uspostavljanja pravilnog ritma budnosti i spavanja, redovnog vježbanja radi održavanja kondicije i primjerene tjelesne mase, te zdrave prehrane (npr. pokušati dnevno jesti oko pet obroka voća i povrća, dovoljno žitarica i hrane koja je bogata kalcijem, a što se tiče ribe, koja je izvrstan izvor bjelančevina, treba biti oprezan i ne pretjerati, jer neke sadrže puno žive što može naštetiti nerođenom djetetu) uz vitaminske pripravke koji osiguravaju unos folne kiseline oko 400 mg dnevno (liječnik će preporučiti koji vitamini će se uzimati).

Muškarcima se još savjetuje da se ne kupaju u previše vrućoj vodi, pretjerano ne voze bicikl i ne nose uzak donji veš, jer vrućina uništava sjemene stanice, a potrebno je oko tri mjeseca da se one vrate na prvobitnu razinu (naravno ako se ne radi o nekom drugom poremećaj u). Ženi se preporučuje odlazak zubaru čime se potpuno osigurava kompletno zdravlje i majke i djeteta, jer oralne bakterijske infekcije mogu dovesti do neželjenih komplikacija. Sve ovo gore spomenuto uglavnom se može čuti kod liječnika prilikom spomenutog pregleda.

Emocionalna i mentalna priprema

Već smo spominjali da brak treba da bude čvrst temelj i zalog buduće porodice i da podrazumijeva skladan odnos supružnika koji probleme rješavaju razgovorom u ljubavi, prihvatanju i toleranciji. Sekularizirano društvo u kojem živimo ne daje nam puno vremena za usklađivanje, stoga ono što nam ostaje na raspolaganju trebamo što kvalitetnije uložiti. Zasigurno, nema boljeg ulaganja od ulaganja u djecu, a upravo je period prije začeća ključno razdoblje kada supružnici trebaju intenzivno razgovarati o svojim osjećajima, očekivanjima i stavovima o pitanju trudnoće, poroda i roditeljstva. Nerijetko tada na površinu isplivaju brojni strahovi, kao npr. strah od poroda, predrasude i negativni stavovi o kojima supružnici trebaju razgovarati i pokušati ih zamijeniti pozitivnim vrednotama.

Koliko je to važno ponajbolje svjedoči rad dr. Monike Lukesch, psihologa sa Univerziteta Constantine u Frankfurtu. Nakon Što je pratila trudnoću kod dvije hiljade žena, u svojoj studiji zaključuje kako je majčin stav imao pojedinačno najveći utjecaj na to kakvo će biti dijete. Sve žene uključene u studiju imale su isti socio-ekonomski status, bile su podjednako inteligentne i sve su imale jednaku razinu i kvalitetu prenatalne skrbi. Jedina stvar u kojoj su se razlikovale bio je stav prema njihovom nerođenom djetetu za što se kasnije pokazalo da ima ključni učinak na njihovu djecu. Djeca majki koje su pri hvatale trudnoću i željele porodicu bila su daleko fizički i emocionalno zdravija, kako na porodu tako i nakon njega, od djece majki koje su imale negativan stav.

Do istog zaključka došao je i dr. Gerhard Rottmann sa Salzburškog univerziteta u Austriji. Osim toga, dr. Rottmann je u svom istraživanju između ostalih promatrao i skupinu podvojenih majki, onih koje su svjesno odbijale trudnoću, a nesvjesno prihvatale. Uočio je kako je neuobičajeno velik broj njihove djece pri rođenju bio apatičan i letargičan. Svojom studijom je dokazao kako nerođena djeca na još neobjašnjen način detektiraju čak i one fine emocionalne nijanse kod svojih majki. Ne treba zanemariti ni ulogu oca, jer svi postojeći znanstveni dokazi upućuju na to kako kvaliteta ženinog odnosa sa suprugom ima presudan učinak na nerođeno dijete. Prije spomenuta dr. Lukesch upravo je taj odnos stavila po važnosti odmah iza ženinog stava prema trudnoći i majčinstvu. Dr. Dennis Stott također smatra to krucijalnim, te je u nedavnoj  studiji sa preko i 3 .ooo djece i njihovih porodica izračunao kako žena u lošem braku ima 2 3 7% veći rizik da nosi psihološki i fiziološki oštećeno dijete nego žena u sigurnom braku ispunjenom ljubavlju i podrškom.

Također je važno naučiti prevladati tjeskobu i uspješno ovladati stresom, te zajedničkim snagama oba supružnika svesti ga na najmanju moguću mjeru. Postoje brojne studije o tome, a za tu temu specijalizirao se dr. Thomas Verny, jedan od osnivača područja prenatalne i perinatalne psihologije i zdravlja. Dr. Verny u svojoj knjizi Tajni život nerođenog djeteta posebno izdvaja istraživanja već spomenutog dr. Stotta koji ukazuje kako dugotrajni osobni stres i tjeskoba, najčešće povezani sa nekom bliskom osobom, ostavljaju trajne posljedice na predrođenče i prate ga kroz čitav život. Znamo li kako se pri takvom stresu kontinuirano stvaraju hormoni stresnog odgovora (npr. kortizol) koji prolaze kroz posteljicu, postaje jasno kako to ostavlja duboki otisak ponašanja u najosjetljivijem razdoblju razvoja djeteta, pa time određuje i njegovo ponašanje kada se ono rodi.

S druge, pak, strane, ljubav oba roditelja i pozitivne emocije koje kod majke dovode do lučenja drugih hormona i neuroprijenosnika, poput serotonina, utisnuće u novonastalo biće jedan sasvim drugačiji pečat. Razlike su toliko očite, da ih jednostavno nije moguće zanemariti. Nadamo se kako će ovo izloženo biti dovoljno da potakne buduće roditelje na emocionalnu i mentalnu pripremu u planiranju odgovornog roditeljstva.

Duhovna priprema

U smislu pripreme za začeće i roditeljstvo nipošto se ne smije izostaviti duhovni aspekt. Za nas je to značajno s obzirom da spomenuta znanstvena istraživanja u medicini, psihologiji i sociologiji sadrže mnoge činjenice o tome kako upravo islamski brak u svojoj otvorenosti prema životu, te zaštiti tog života od samog njegova začeća, osigurava najpogodnije okruženje ljubavi i sigurnosti za dijete.

Moramo naglasiti i istraživanja dr. Larrya Dooseya, istaknutog američkog liječnika i istraživača koji je prikupio postojeće znanstvene dokaze koji potvrđuju medicinsku djelotvornost molitve.

Ovo za nas muslimane nije nova činjenica, jer da ibadet ne koristi trudnici i njenom nerođenom djetetu i da je imalo opterećuje, bila bi oslobođena klanjanja kao što je oslobođena i žena u hajzu i nifasu, ili kao što je oslobođena posta uz obavezu napaštanja kad prođe period nošenja i dojenja djeteta.

Sama veza sa Gospodarom u toku namaza ulijeva čovjeku smirenost i pouzdanje, jer vjernik je svjestan da nam je On najbolji pomagač i zadovoljan je sa Božijom odredbom.   Također, on je zadovoljan što ispunjava svoje zadaće koje su mu postavljene na ovom svijetu, očekujući nagradu od svoga Gospodara, a Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ženi koja je trudna zbog njene strpljivosti u podnošenju tegoba obećava Džennet.

Dakle, svaka ova priprema je radi postizanja jednog cilja, a to je zdravo potomstvo i sve to radimo iz ljubavi prema njemu, jer ljubav je ona temeljna vrijednost i ono najvažnije što bi svaki roditelj trebao bezrezervno ponuditi svome djetetu. Takva ljubav donijet će obilje plodova za čitavu porodicu, a njen učinak bit će ukorijenjen u najdubljim sferama ljudske egzistencije.

Odlomak iz knjige:  “Trudnoća i dojenje – Islam i medicina”  autorica Suada Mujakić

Ukratko o knjizi:

Islam je posebnu pažnju posvetio braku i porodici koja ima vrlo značajnu ulogu u muslimanskom društvu. Dokaz tome je to što se trećina pravnih propisa Kur’ana odnose na brak, porodicu i njihovo uređenje. Jedna od uloga porodice je produženje ljudske vrste, što podrazumijeva prisustvo djece u njoj. Nesporno je da su djeca za svakog čovjeka izvor sreće i radost u životu, ali se o djeci treba brinuti kako bi stasala u zdrave i odgojene ličnosti koje će aktivno djelovati i graditi, a njihovo dobro će se vraćati njima samima, njihovim roditeljima, njihovoj zajednici i svim ljudima.

Tvrdi povez, Broj stranica 150, Cijena 15KM, Narudžbe na e-mail kupiknjigu@live.com

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button