Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Prestala sam da molim muža za pomoć i sada je naš brak puno zdraviji

Prestala sam da molim muža za pomoć i sada je naš brak puno zdraviji

Kada sam ovaj savjet prvi put čula zvučao je smiješno, djelovalo je suviše jednostavno da bi funkcionisalo, ali ispostavilo se da je radilo. I to od prvog puta kada sam krenula da ga koristim.

Jednom davno, jedna mudra žena mi je dala najbolji savjet koji sam ikada dobila kada su u pitanju roditeljstvo i brak. I vjerujte da mi je taj savet promjenio život. Kada sam ga prvi put čula zvučao je smiješno, djelovalo je suviše jednostavno da bi funkcionisalo, ali ispostavilo se da je radilo. I to od prvog puta kada sam krenula da ga koristim.

Samo reci i budi ubjedljiva. Bez oklijevanja i pitanja.

Evo da dam jedan primjer. Umjesto da pitate svog muža da li bi mogao da bude kod kuće sa djecom, utorkom i četvrtkom od iduće sedmice, da biste vi mogli da odete u teretanu ili da idete u kupovinu sasvim sami, jednostavno recite ubjedljivo kao da se podrazumjeva: “Hej dušo, idem u teretanu iduće sedmice!”, i ostavite tu izjavu tako, samostalnu u vazduhu, ne očekujući odobravanje.

Ne pitajte ga za dozvolu i ne pravite od njega dadilju koju treba rezervisati unaprijed. Ne objašnjavajte da će večera biti topla i spremna na šporetu. Ne razmišljajte da prije toga očistite cijelu kuću i da djecu nahranite, okupate i počešljate tako da vaš muž u vašem odsustvu ne mora prstom da mrdne. On je njihov otac, nije ikebana, a i fikus u saksiji već imate.

Ne strahujte da li će u vašem odsustvu gunđati ili vam prebacivati. Ignorisanje gunđanja je još jedan sjajan savjet kada je brak u pitanju. Vi ste zaslužili svoje vrijeme i tačka. Ostanite dosljedni u tome.

Umjesto svih tih sumnjičavih pomisli, samo opušteno ostavite svoju djecu sa osobom koju ste izabrali za njihovog oca i svog životnog saputnika. Šta god da rade u vašem odsustvu, radiće to najbolje što umiju.

Mnoge od vas će se zapitati, iako ovo sve zvuči tako jednostavno, da li ovo zaista funkcioniše? Evo premotavam film – prije ovog saveta, na dnevnom nivou moj život se svodio na to da se, svaki put kada nešto planiram ili samo pomislim, ja pitam šta li će u tom trenutku raditi moj muž. Čak i ako samo planiram da skoknem pod tuš, ja se isto pitam da bih znala da djeca neće biti sama.

Naravno, sve ovo funkcioniše samo kada je on kod kuće. Jer kada je on na poslu, a ja sama kod kuće sa četvoro sitne djece, ovaj savjet nema nikakvu svijetlu budućnost.

Ali na neki način, pretpostavljam da je i to prilično normalno za mame. One su potrebne maloj djeci a muževi su ti koji rade. Kada on dođe sa posla, vjerujem da brak i podizanje djece, ne mogu i ne treba da opstanu ako samo jedna osoba daje svoj maksimum.

Naravno, sve mi znamo da ima dana kada je čak i pronalaženje vremena za pranje zuba nemoguća misija, ali i tada sam svjesna da sam, kada moj muž stigne sa posla, zaslužila makar malo samo svog slobodnog vremena. Ko mi je bio kriv što sam mislila da sam nezamjenljiva, počevši od toga kada su bolesni pa do nekih banalnih stvari koje sam prije uvijek sama radila ne očekujući da se on uključi. Trčala sam i kad treba i kad ne treba i sve htjela sama, a u sebi sabijala nezadovoljstvo i stres. Sada iznosim svoje potrebe i zahtjeve kao nešto normalno i očekivano. I to funkcioniše. Naš brak je ovako zdraviji, nema više tajnog ogorčenja prema njemu i svakodnevnog iščuđavanja: ”Kako može da ne pita šta treba da se uradi? Može li nešto da mi pomogne?”

Sve to nije mirisalo na dobro. Sve to prikriveno nezadovoljstvo osjećala sam kao teret više u svom braku. Otkrila sam da moram sama da se izborim za parče svoje slobode. Ali i sa osjećanjem krivice koju ta sloboda nosi. Stekla sam povjerenje u sebe, u svoje odluke, u činjenicu da je i moje vrijeme dragocjeno kao i njegovo. A kako je više vremena provodio sa djecom, i u njega.

Zato, drage moje, ne dozvolite nikome da vam zaposjedne život.  Samo psihički i fizički zdrava i sretna majka i supruga su potrebne djeci i mužu. A trpljenje bilo čega ne vodi ka sreći.

Izvor: Detinjarije

Obrada: Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top