U Fokusu

Predstavnici AKOS-a u predramazanskoj posjeti nani Fati Orlović

Dolazimo iz pravca Bratunca na raskrsnicu u Konjević Polju, nekadašnji Orlovići a još ranije Tekija, i u avliji pored najpoznatije srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini dolazimo do kuće nane Fate Orlović. 

Ta bošnjačka heroina, moralna gromada, nana jakog držanja i duha, u svojoj 74. godini, dočekuje nas sa osmjehom i dobrodošlicom. U bašči je pregledala rastuće stabljike paradajza i kukuruza koje je maločas obilna kiša dobrano zalila.
Selamimo se i kažemo da smo došli da je pred ramazan obiđemo, drago joj i vesela je što joj dođe neko od Bošnjaka iz dalekog Sarajeva da upita za zdravlje.

Pitamo je kako dočekuje ramazan.
“Dobro ako Bog da. Dva dana sam postila, stjela sam i treći dan, rekoh neka me da se malo odmorim. Mogu od hrane, popijem kahvu kad ručam i mogu al’ žeđa mi se mnogo.” – veli.

Razgovarali smo sa njom kako živi, kakva je situacija u vezi izmiještanja nelegalno sagrađene crkve u njenoj avliji.
“Živim sama. Dobra su mi đeca, tri sina i četiri šćeri. Ja kako reknem, tako je. Dobra su mi hvala dragom Allahu.”, kaže nam.

Kaže da se njena borba za imovinu nastavlja. Sud je donio pravosnažnu odluku da se crkva izgrađena na njenom zemljištu mora izmjestiti na drugu lokaciju a manji bh entitet je zadužen da nađe drugu lokaciju i izmjesti taj objekat. Nažalost, ni nakon tri godine se ništa riješilo.
Drži odgovornima i bošnjačke političare koji ne poduzimaju ništa da bi se njen problem riješio. Nada se da će njen problem biti riješen dok je živa a ako se to ne desi svoju djecu je zadužila da borbu nastave.

Ispraća nas sa osmjehom na licu, i vraća se obilasku bašče.

AKOS-ovi predstavnici su bili Mirsad ef Spahić iz Sanskog Mosta, član Izvršnog odbora AKOS-a i Esed Ivojević, zamjenik predsjednika AKOS-a.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button