Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Postanite ekoturisti

Postanite ekoturisti

Što je ekoturizam?

Ekoturizam je mogućnost putovanja na različita odredišta sa svjesnošću o njihovoj važnosti te doprinoseći istovremeno zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih dobara. Ekoturizam podrazumijeva ugodan boravak na odabranom mjestu bez da se uništava ono što se došlo vidjeti, očuvanje lokalnih kultura, stimulaciju vlastitih čula i znatiželje te poštovanje spram odabranih lokaliteta.
Ekoturizam je također učinkovita strategija ekonomske valorizacije prirodnih zona ili ugroženih kulturnih lokaliteta, izvrsno područje za razvoj novih radnih mjesta u turističkom sektoru, a koja neće štetiti okolišu. Ekoturizam je jedna unosna i oplemenjujuća aktivnost koja pruža konkretne rezultate i podjednako zadovoljstvo i pružatelju i primatelju usluga.- prenosimo sa portala funkymem.com

Ekoturizam podrazumijeva sve forme turizma vezane uz prirodu te je motiviran odgovornošću prema prirodnoj i kulturnoj okolini te nastojanjem da se kontinuirano doprinosi lokalnoj privredi.

Tko je ekoturist?

Projekt ekoturizam nudi mogućnost uživanja kroz otkrivanje novih, nepoznatih sadržaja lokalnih kultura. Naravno, to znači da im se potrebno prilagoditi ne narušavajući njihovu postojeću strukturu. Ekoturist je avanturist, hrabri odmetnik u novo, no odmetnik koji njeguje jedan određeni stav i etiku: živjeti u miru s prirodom i blagodatima koje ona nudi. Ekoturist  otvara putove ka kvalitetnijem načinu življenja i radosti življenja.

Ekoturizam napušta klasične mehanizme masovnog turizma i nastoji svoju aktivnost realizirati najčešće na netaknutim i neotkrivenim lokacijama. Posjetitelji ne oštećuju izvorni izgled i karakter područja na kojemu provode svoj odmor već upravo suprotno: doživljavajući nova iskustva istovremeno sudjeluju u načinu života posjećenog mjesta te doprinose njegovoj ekološkoj integraciji. Neke sastavnice etičkog kodeksa ekoturista su jednostavno poštovanje i očuvanje svog okoliša, neopterećena komunikacija sa domaćinima i strancima, neproizvođenje buke, prihvaćanje i razumijevanje bogatstva drugih kultura i tuđih navika. To čini odgovornog i sretnog turista.

Ekoturizam pokriva i seoski i zdravstveni i poslovni turizam. Ekološka imanja pružaju mogućnost saživljavanja sa prirodom, a neka od njih nude i centre za rehabilitaciju. Funkcioniraju kao mjesta za opuštanje i odmor, no idealna su i za team building, timsko učenje i sl. Jedno je sigurno, izaberete li za svoj odmor neko eko odredište, nećete nauditi svom psihofizičkom zdravlju.

Možete računati na čisti zrak, ekološki uzgojenu hranu, bioraznolikost i posljedično jačanje organizma. Ekoturizam je odgovorni turizam koji ne dopušta zagađenje okoliša te čuva svoju prirodnu i kulturnu baštinu.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top