Islamske temeU Fokusu

Poruke svima onima koji još nisu osjetili ramazan

‘Ne osjećam ramazan’, jadala se ona. Ona koja radi noćne smjene i osjeća se iscrpljeno tokom dana, prenijela je isti osjećaj koji mnogi drugi imaju tokom dugih dana posta i kratkih noći ramazana.

“Ja sam majka troje male djece”, objasnila je sestra. “Imam zdravstvenih problema i ne mogu postiti. Ako uspijem na vrijeme klanjati namaze, zahvalna sam. Počinjem se osjećati depresivno jer ramazan je skoro završen a nisam ga ni osjetila”.

“Brinem se o starim roditeljima i dugo radim na poslu”, uzdahnuo je on. “Posao je naporan i biti na usluzi roditeljima je stresno, čak iako ih volim. Radovao sam se ramazanu jer mi je očajnički bio potreban imanski poticaj. Ali, sada je tu i osjećam se gore jer nisam dosegao imanske visine. Osjećam krivicu jer bih trebao više ibadetiti, ali sam preumoran”.

Ovog ramazana mnogi od nas se osjećaju neadekvatno. Dugi dani posta, a kratke noći postaju teške i  što dovodi da oni koji imaju svakodnevne obaveze, ili koji ne mogu postiti zbog zdravstvenog stanja, ne ‘osjete’ ramazan. Nismo uspjeli učiniti više ibadeta nego inače.

Ali, ono što nam je stvarno potrebno jeste promjena načina na koji na njega gledamo.

Moramo priznati da briga o našim voljenim, pružanje finansijske podrške našim porodicama i briga o našem zdravlju su najveći oblici ibadeta. Moramo samo imati ispravan nijjet i promijeniti naše gledanje na to.

  1. Promjena gledišta

Ovdje su tri stavke djelovanja za osobe koji osjećaju da im je iman slab tokom ovog ramazana:

Promijenite svoje gledište.

Nagrađeni smo shodno svojim nijjetima. Otišli biste na teravih-namaz, ali ne možete zbog posla i potrebno vam je da se naspavate? Ne možete učiti planirani dio Kur’ana jer vas djeca ne popuštaju ni na pet minuta. Ne možete postiti zbog zdravstvenog stanja?

Vaše životne okolnosti jednostavno vam ne dozvoljavaju da imalo ibadetite što očajnički želite. Čak i kada imate vremena, onda nemate snage da se usredotočite i osjećate se pogubljeno. Iscrpljeni ste.

I tu dolaze vaši nijjeti. Uradili biste sve što možete samo da podignete svoj duhovni život. Umjesto da se žalite na tjeskobu, razmišljajte o Božjoj veličini, subhanehu ve te’ala, o Njegovoj milosti. On će vas svakako nagraditi za sve ono što ste planirali, ali niste mogli. Razmislite o ovim snažnim riječima Poslanika, s.a.v.s., koje su utješne za sve nas u ovakvoj situaciji:

Allah je zapisao dobra i loša djela a zatim to pojasnio, pa ko je htio da uradi dobro djelo ali ga nije uradio, Allah mu upiše čitavo dobro djelo, a ko ga je htio uraditi i uradio ga, Allah mu upiše deset dobrih djela ili uveća sedamstotina puta i više. Ko je htio da uradi loše djelo ali ga nije uradio, Allah mu upiše čitavo dobro djelo, a ko je htio da uradi loše djelo i uradio ga, Allah ga upiše kao jedno loše djelo. (Muttefekun ‘alejh)

A ako postoji nešto što ste uobičajeno radili a više ne možete zbog zdravlja ili životne situacije, znajte da ćete još uvijek biti za to nagrađeni. Poslanik, s.a.v.s., nam je za utjehu kazao:Kada se razboli Allahov rob ili otputuje bude mu upisano od djela ono što je radio dok je bio zdrav i dok je bio kod kuće. (Buhari)

I zato je važno iskoristiti prednosti vremena i zdravlja kada ih imate. Jer onda jednom kad nestanu, bit ćete nagrađeni za sve što biste radili da ste mogli. I to je ono ključno- radite kad možete.

2. Približavanje Allahu se dešava djelima, a ne osjećajima.

Allah nam govori u kudsi-hadisu:  Najdraže djelo kojim Mi se Moj rob približava je ono što sam mu naredio (farz). Moj rob Mi se približava nafilama (dobrovoljnim djelima) sve dok ga ne zavolim. A kada ga zavolim njegov sam sluh kojim čuje, njegov sam vid kojim vidi, njegove ruke kojima hvata i njegove noge kojima hodi. Ako Mi nešto zatraži dat ću mu,  a ako od Mene zaštitu moli zaštitit ću ga.(Buhari)

Mi želimo taj ‘osjećaj ramazana’ jer imamo osjećaj duhovne visine zbog blizine Njemu. To je u suštini ono za čim žudimo.

Ali, ovdje nam On kaže da je način da Mu se približimo preko vjerskih obaveza koje je On naredio, a onda kroz bilo šta dobrovoljno. On ne kaže: “Približavate Mi se kroz osjećaje koje imate i tako znate da ste Mi se zapravo približili”.

Počašćeni smo da On nije tražio od nas da doživimo ‘osjećaj’, emociju, nešto nad čim nemamo nikakve kontrole, da bismo Mu bili blizu. On ne zahtjeva da svakodnevno plačemo iz ljubavi prema Njemu, čak iako je to nešto što mi želimo. On ne traži od nas da svake minute plačemo zbog svojih grijeha, čak iako je to ono što smo vjerovatno zaslužili.

On, s.v.t.,  nas potiče da poduzmemo korake u kontrolisanju sebe u našem odnosu s Njim. Ako poduzmemo ove korake, već smo bliži Njemu, inšAllah.

3. Odvojite malo vremena i razgovarajte s Njim.

Odvojite pet minuta za sebe i Allaha. Sjednite i podignite svoje ruke i podijelite s Njim ono što se nalazi u vašem srcu, svojim riječima, čak iako je On svega toga svjestan. Dozvolite da teret vaših frustracija bude podignut s vaših ‘leđa’ u Njegove ruke.

„Dragi Allahu, osjećam se udaljeno od Tebe i to me boli, pogotovo jer je ramazan i jer želim da osjetim Tvoju blizinu u ovom mjesecu. Molim te, prihvati sve moje žrtve u Tvoje ime i dopusti mi da osjetim slast našeg odnosa kroz ono što radim. Koliko god želim da sam u mesdžidu i da se koncentrišem kada učim Kur’an, kao što sam to ranije u nastojanju da povećam svoj iman, sada ne mogu. Ali radim što god mogu kako bi u ovoj fazi mog života bile upotpunjene obaveze koje si mi Ti dao. Molim te, podari mi najveće deredže Dženneta, podari mi bereket u mom životu i dopusti mi da osjetim slatkoću u mom odnosu s Tobom kroz ono što radim”.

Dok se naše obaveze gomilaju, tako se gomilaju i naše nesposobnosti da se usredotočimo na duhovnu stranu ramazana što smo jako željeli. Sedmicama prije ramazana, bili smo toliko nervozni zbog ove mogućnosti da doživimo duhovno osvježenje.

A onda kada ramazan dođe i ne osjećamo ga, lahko je potonuti u još dublju depresiju jer smo mislili da će nam dati poticaj, ali nije uspjelo pa krivimo sebe. Vidimo sebe kao neuspjehe, pa pretpostavljamo da nas i On, s.v.t., vidi na taj način. Ali naše poimanje sebe nije odraz onoga ko smo mi u Njegovim očima. Njegova milost nadilazi sve nedostatke vjernika koji iskreno nastoji da Mu bude blizu, čak i kada ne uspijemo.

Budite blagi prema sebi

Budite blagi prema sebi, jer je Allah, s.v.t., blag prema nama. Dok govorite Njemu, podsjetite se da sve što radite može biti ibadet koji će vas Njemu približiti.

Čak i dunjalučke radnje mogu biti ibadet. Perite zube da biste slijedili sunnet, čuvajte zdravlje svog tijela, imajte lijep zadah za svoje voljene i meleke oko vas, jer sve je je to ibadet. Nasmiješite se svojim roditeljima, poljubite supružnika, pošaljite prijatelju poruku da mu uljepšate dana, sve ovo je ibadet. Vaš cijeli život, vaš cijeli dan je ispunjeni djelima koja mogu biti ibadeti samo s pravim nijjetima.

Ljepota islama je da ne ograničava ibadet Allahu samo na namaz, post i učenje Kur’ana. On može obuhvatiti sve naše svakodnevne radnje i to vrlo jednostavno kroz naše nijjete.

Kao što je to veliki učenjak Abdullah ibn Mubarek kazao: Ima malih djela koje nijet uveliča, a ima i velikih djela koje nijet umanji.

Možda nemate taj ‘ramazanski osjećaj’, ali možda radite djela nekoga bliskog Allahu, nekoga ko je uspješan i u ramazanu i van njega, jednostavno preoblikovanjem svog gledišta, čineći ibadet Allahu preko djela koje radite, i obnavljajući svoje nijjete čak i u dunjalučkim poslovima.

Još ima vremena. Obnovite svoje nijjete. Preoblikujte svoje gledište. U ovim mubarek noćima, učinite da vaši ramazanski ibadeti budu nešto preobražavajuće. Izaberite da razumijete svoj odnos s Allahom kao onaj koji će se nastaviti čak i kada se vaš život promijeni. Odaberite da uljepšate i usmjerite svoje nijjete.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button