Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Poruke prošlosti za bolje razumijevanje sadašnjosti: Pismo ruskom caru iz Istanbula

Poruke prošlosti za bolje razumijevanje sadašnjosti: Pismo ruskom caru iz Istanbula

Osmanlijsko carstvo za vreme Sulejmana II.

Ovo je poruka i pismo koje je ru­skom caru poslao glavni patrijarh grčke pravoslavne crkve u Istanbulu, Greggorius, 1820. god., u kojem mu objašnjava puteve i načine rušenja Osmanskog carstva iznutra i pored činjenice da je patrijarh Greggorius imenovan od strane Osmanske drža­ve i da je živio u Istanbulu pod zašti­tom Osmanlija uživajući sve benefici­je i privilegije u toj državi.

Međutim, on i pored toga šalje poruku ruskom caru da nam jasno pokaže odnos i stav nemuslimana prema islamskoj dr­žavi u kojoj žive i uživaju sva prava. “Nemoguće je smrviti i uništiti Turke Osmanlije vojnim putem, jer su oni izuzetno ratoboran narod, otporan i pun samopouzdanja. Osim toga oni su toliko ponosni da se taj ponos vidi golim okom. Sve ove vrline koje ih rase proizilaze iz njihove međusobne povezanosti jednih s drugima, čvrstog vjerovanja u sudbinu i zadovoljstva i ispunjenošću vjerom koju slijede, kao i snagom njihove povijesti i po­slušnosti svojim vladarima. Turci su pametni, marljivi, energični, ozbiljni i odani svojim nadređenima, što ih čini velikom silom od koje svako strahuje. Međutim, ja naglašavam da su sve od­like i prednosti Turaka Osmanlija, pa čak i njihova hrabrost i neustrašivost, produkt njihove snažne povezanosti s njihovom vjerom, tradicijom, običaji­ma i izvanrednim moralom.

Smatram da se Turci Osmanlije mogu srušiti samo na jedan od sljedećih načina:

Prvo: moramo po svaku cijenu razbiti njihov osjećaj poslušnosti i pokorno­sti vladarima i vođama, uništiti njihov moral i prekinuti vezu sa islamom, a najkraći put da se ovo ostvari je nji­hovo privikavanje  ne podudara­ju sa njihovim vjerskim nasljeđem i kulturom.

Drugo: Moramo privoliti Osmanlije da prihvate pomoć izvana koja će uči­niti da odbace osjećaj ponosa i neo­visnosti, čak i po cijenu da to osjet­no poveća njihovu snagu na izvjesno vrijeme.

Treće: Moramo stalno naglašavati važnost i vrijednost materijalnog kako bi promijenili njihovu predodžbu o tome i kako bi ih preko materijalnih i fizičkih užitaka naveli da se moral­no iskvare. Jer, nije istina da se države ruše samo ratom. Upravo je obrnuto. Ako mi budemo primjenjivali samo rat protiv Osmanlija, to može biti povod i uzrok za njihovo brzo otre­žnjenje i buđenje i spoznaju suštine plana koji se priprema protiv njih u tajnosti. I ono što svakako moramo učiniti jeste da se sve nabrojane vrste subverzije izvrše u njihovim vlastitim domovima, u njihovom društvu i na teritoriji njihove države, a da to i ne osjete.’’

Izvor: www.islamstory.com

Obrada: saff.ba

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top