Islamske temeU Fokusu

Poruke hutbe iz Ratne džamije Igman

Današnju hutbu u Ratnoj džamiji Igman održao je Meho ef. Šljivo.

Glavne poruke današnje hutbe:

  • Uzvišeni Allah iskušava svoje robove kako bi vidio ko će bolje postupati. To je konstanta od početka do kraja ovog svijeta.
  • Vjernici uvijek trebaju da razmišljaju o svom stanju, da strpljivo podnose iskušenja u imecima, zdravlju i gubitku ovozemaljskih blagodati. A Uzvišeni u suri El-Bekare nam poručuje “A ti obraduj strpljive”!
  • Bosanski muslimani su prošli teško iskušenje agresije na svoju Domovinu. Gubili su svoje najmilije, svoju imovinu, muslimanke su bile silovane i obešćašćene, a skoro 200 000 Bošnjaka je dalo svoje živote i krvlju natopilo našu zemlju na koju nas je Milostivi nastanio.
  • Životi onih koji su poginuli na Allahovom putu nisu i neće biti uzalud, inshaAllah. Muslimani čvrsto vjeruju da su šehidi živi, samo mi to ne osjećamo.
  • Genocid nad Bošnjacima, posljednji u nizu, nam mora biti svima opomena da ne smijemo zaboraviti vrijednosti za koje su mnogi ovdašnji muslimani dali svoje živote a mnogi i dijelove svoga tijela za slobodu koju danas uživamo.
  • Sjećanje na krvlju plaćene vrijednosti slobode vjere i naše Domovine mora biti osnova našeg rada i djelovanja.

Kultura sjećanja na našu pravednu borbu i kultura sjećanja za najbolje među nama koji su živote svoje položili u temelje ove Domovine Bosne i Hercegovine mora biti naša stalna obaveza. Ukoliko iznevjerimo to, iznevjerili smo sebe i Boga – poručio je na kraju ef. Šljivo.

Nakon džuma namaza, proučena je Dova za Domovinu koja će se učiti, kako je najavljeno, nakon svakog džuma namaza u Ratnoj džamiji Igman.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button