Ekonomija

Poduzetnička svijest se budi u Kaknju: 500.000 KM podsticaja poduzetništvu i obrtu

Tokom 2016. godine kroz projekat “Pokreni svoj posao u Kaknju” podsticaj je ostvarilo 27 nezaposlenih osoba (6 više u odnosu na prošlu godinu) koje su, uz pomoć Općine, pokrenule i registrirale vlastitu djelatnost. Podsticajna sredstva za refundaciju troškova obrtničkih, trgovačkih i ugostiteljskih radnji i dijela troškova osnivanja preduzeća “d.o.o” ostvarilo je 16 pravnih (7 više u odnosu na prošlu godinu) i 51 fizičko lice (20 više u odnosu na prošlu godinu) što ukazuje na činjenicu da se u Kaknju budi i da jača poduzetnička svijest koja je u našoj lokalnoj zajednici, obzirom na njen primarni industrijski karakter, još nedovoljno razvijena, ali sa tendencijom napretka.

U 2016.godini Općina Kakanj je novčanim iznosom od 78.567 KM sufinansirala troškova obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja radnika u skladu sa potrebama poduzetnika i obrtnika sa područja općine Kakanj. Ovu vrstu podsticaja ostvarilo je 14 pravnih lica/obrtnika koji su, zahvaljujući pomoći Općine Kakanj, zaposlili 30 nezaposlenih osoba koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

U 2016. godini Općina Kakanj je pružila materijalnu, tehničku i finansijsku podršku Udruženju poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” (UPOK), a finansirala je i troškove bruto plaće uposlenika/sekretara Udruženja.

U toku je i javni poziv za dodjelu općinskih novčanih sredstava u svrhu regresiranja kamata po kreditima odobenim u komercijalnim bankama u 2016.godini za poduzetnike i obrtnike.

Kao još jedan oblik podsticaja poduzetništvu, u 2016.godini izvršeno je umanjenje općinskih taksi na istaknutu firmu za 10-20 %.

U svrhu podsticaja razvoju poduzetništva i obrta Općina Kakanj je u 2016. godini realizirala iznos od 300.000 KM, što je za 50.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Tokom 2016.godine u Poduzetničkoj zoni “Vrtlište” u kojoj je izgrađeno nekoliko poslovnih objekata, a gradnja se nastavlja, izgrađena je kanalizaciona mreža za oborinske vode, te izgrađena unutrašnja asfaltna saobraćajnica. Za ovu svrhu utrošeno je 218.584 KM.

Poduzetnička zona “Vrtlište”

Općina Kakanj kontinuirano radi i na promociji kakanjskih proizvoda i usluga. Plaćanjem kotizacije, te putnih troškova za kakanjske poduzetnike, poljoprivredne proizvođače i proizvođače rukotvorina Općina Kakanj je pomogla njihov nastup na Sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje koji je održan u Centru “Skenderija” Sarajevo (10 izlagača iz Kaknja), te na Sajmu organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva Zenica.

U oblasti poduzetništva i obrta, tokom 2016. godine, primljena je 931 stranka, 71 više u odnosu na prošlu godinu što također ukazuje na porast poduzetničke svijesti i interesiranja za pokretanje vlastite djelatnosti, interesiranja za podsticaje i slično, saopćeno je iz press službe općine Kakanj.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button