Moj vrt

Osnovni načini dizajniranja cvjetnih aranžmana

Želite li sami napraviti vlastiti aranžman evo nekoliko osnovnih načina dizajniranja, a prije toga vam dajemo općenite savjete za aranžiranje.

Koristite li svježe cvijeće, kupite zelenu spužvu za aranžiranje, a smeđu spužvu koristite za suho ili umjetno cvijeće. Spužvu uvijek namočite u kanti sa vodom – nemojte je vlažiti pod mlazom vode jer bi mogle ostati suhe točke na spužvi. Spužvu nemojte potapati pod vodu, već kad spužva dođe do razine vode odmah je izvadite i ostavite da se ocijedi. Od prevelikog namakanja spužva se može uništiti u upotrebi.

Prije nego započnete izrađivati aranžman, razmislite o tome gdje ćete ga staviti, pa u skladu sa time odaberite veličinu posude i aranžmana. Koristite cvijeće i zelenilo različitih oblika, boja i tekstura za zanimljiviji dizajn. Općenito, trebate tri vrste oblika – ravne materijale (ravno lišće poput irisovog te cvijeće poput ljiljana ili liatrisa) kojima u pravilu dajete formu aranžmanu, okrugle materijale (poput gerbera, otvorenih ruža…) koji se u pravilu koriste kao središnje cvijeće, te posrednički ili materijali za popunjavanje (poput Gypsophile, granja sa manjim lišćem i sl.) kojima popunjavate praznine među drugim materijalima.

Ovalni aranžmani

1. Pričvrstite spužvu za aranžmane. Visinu odredite uspravnim cvijećem te uokvirite vanjske rubove ovalnog oblika sa svjetlijim cvijećem i zelenilom.

2. Najveće, najljepše cvijeće, najživljih boja stavite u središnji dio.

3. Popunite aranžman oko većeg cvijeća sa zelenilom i sitnijim cvijećem.

 

Trokutasti aranžmani

1. Pričvrstite spužvu u vazu. Odredite okomito dužinu i vodoravno širinu granama sa manjim cvjetićima ili lišćem. Neka visina bude veća od širine.

2. Najveći središnji (fokusni) cvijet stavite u srce aranžmana i malo snizite kako bi poboljšali ravnotežu i težište aranžmana.

3. Popunite aranžman sa sitnijim cvijećem i zelenilom tako da oblikuje trokut.


Vodoravni aranžmani

1. Koristite relativno nisku posudu u koju ćete staviti spužvu za aranžiranje i dobro je pričvrstite. Zelenim granama odredite oblik aranžmana koji ćete raditi.

2. Stavite fokusne cvijetove u sredinu tako da nježno padaju preko ruba posude na obje strane, prekrivaju osnovni materijal  i protežu se sa svake strane sredine. Ostavite nešto mjesta za sitnije cvijeće kojim ćete upotpuniti aranžman.

3. Popunite središnji dio i dio oko njega sa sitnijim cvijećem i ukrasnim zelenilom.

Okomiti aranžmani

1. Zavežite ili pričvrstite spužvu  u vazu. Stabljiku najvišeg cvijeta ili lista odrežite tako da iznosi otprilike 3 ili 4 visine vaze.

2. Žarišno cvijeće stavite okomito unutar promjera vaze.
3. Popunite preostale praznine sa sitnijim cvijećem i zelenilom.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci