Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Oduzeti vakufi pored kojih prolazimo: Hotel Nacional…

Oduzeti vakufi pored kojih prolazimo: Hotel Nacional…

Medresa Fadil-paše Šerifovića

U blizini Čokadžijinog vakufa, preko puta desne strane kompleksa Careve džamije, gdje je sjedište reisu-l-uleme, nalazi se devastirana zgrada.

Hotel Nacional nije samo fiktivno ime istoimenog albuma Dine Merlina, što će internetska baza uvijek pokazati prilikom pretraživanja ovog pojma, već predratni hotel koji je devastiran u protekloj agresiji. Internetska baza podataka, naročito mediji, neće pokazati da je hotel izgrađen na mjestu nekadašnje medrese Fadil-paše Šerifovića, u kojoj je sam vakif bio predavač.

Naime, komunističke vlasti su 1958. godine oduzele zgradu medresu i izgradile hotel u kojoj su praktičnu praksu imali učenici obližnje Srednje ugostiteljsko-turističke škole.Također, na mjestu škole bio je hadži Isaov mesdžid iz 17. stoljeća, koji je srušen 1950. godine.

Vakuf Jakub-paše 

Preko puta hotela Nacional, zapravo s druge strane Miljacke na atraktivnoj lokaciji u blizini Vijećnice nalazi se zgrada Jakub-paše, sagrađena 1940. godine. Zgrada je nacionalizovana 1959. godine, a stanove su otkupila privatna lica.

Isa-begova tekija

Prolazeći pored Jakub-pašinog vakufa i Vijećnice cesta se nastavlja ka poznatoj Bentbaši, mjestu koje se smatra izlazom iz Sarajeva prema Istočnoj Bosni. Upravo cesta prolazi kroz nekadašnji kompleks Isa-begove tekije, vakuf utemeljitelja Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića. Njeno rušenje započeto je 1941. nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske, konačnu odluku o njenom uklanjanju donijele su gradske vlasti Sarajeva 1950., a odluka je i izvršena 1957. godine.Na ovom širem lokalitetu nalazi se cesta, hotel, benzinska puma, ljetne kafane i granapi. Do danas je ostalo zatrpano nekoliko mezarova ljudi čiji se duhovni život veže za tekiju, od kojih su neki bili i šejhovi tekije.

Piše: Elvedin Subašić

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top