Islamske teme

Odlike Medine: Obilazak mezarja Bekia i mezarja šehida Uhuda

        Šerijatski propisan obilazak jeste onaj koji se obavi u skladu sa onim što je preneseno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i samo takav obilazak koristit će i onome koji posjećuje mezarje i umrlome koji se obilazi.

Tri su koristi koje živi ima od posjećivanja mezarja:

PRVA: Prisjećanje na smrt, jer se na taj način čovjek praktično priprema za smrt i to ga podstiče da čini dobra djela, shodno Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: „Posjećujte mezarja, jer vas ona podsjećaju na ahiret!“ (Muslim)

DRUGA: Izvršava se sunnet, jer posjećivanje mezarja bila je praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da će čovjek zbog toga biti nagrađen.

TREĆA: Činjenje dobročinstva muslimanima koji su preselili upićivanjem dove za njih, tako da će posjetilac biti nagrađen zbog toga.

Kada neko prilikom posjete mezarja uputi dovu za umrlog, ta dova koristi umrlome i ona je vrsta dobročinstva. U hadisu koji prenosi Burejda b. Husajb, radijallahu anhuma, navodi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ashabe podučavao dovi koju će učiti kada dođu na mezarje:

„Es-selamu alejkum ehle-d-dijāri mine-l-mu’minīneve-l-muslimīn. Ve innā in šāallāhu bikum lāhikūn. Es’elullahe lenā ve lekumu-l-āfijeh! – Neka je mir na vas, stanovnici ovih kabura, vjernici i muslimani. I mi ćemo se, ako Bog da, vama pridružiti. Allaha molim da se smiluje i nama i vama!“ (Muslim)

Posjećivanje mezarja pohvalno je za muškarce, a u pogledu posjete žena postoji razilaženje među učenjacima …

Izvor: ”Odlike Medine i etika stanovanja i zijareta”

AUTOR: Abdulmuhsin b. Hamed el-‘Abbād El-Bedr

PRIJEVOD: Mr. Miralem ef. Misini

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina Redžović

Povezani članci