Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Odgovor na pitanje: Mogu li Turci snimati film o Aliji Izetbegoviću?

Odgovor na pitanje: Mogu li Turci snimati film o Aliji Izetbegoviću?

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

Italijanski režiser snimio je film o posljednjem kineskom caru, a kineski režiser snima filmove s američkim glumcima o Velikom kineskom zidu. Amerikanci su snimali “Posljednjeg samuraja”, a Japanci su oponašali vesterne u svojim samurajskim spektaklima. Čak su i hrvatski glumci uspjeli u Hollywoodu u sporednim ulogama srpskih ratnih zločinaca, a srpski glumci bili su plaho dobri za uloge ruskih kriminalaca i dilera.

A neko kaže da Turci ne smiju snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, a Bertolucci može o kineskim carevima. Angelina Jolie može snimati film o ljubavi silovane Bošnjakinje i Srbina u srpskom konclogoru, a Turci ne smiju snimati kako se prvi predsjednik nezavisne BiH zaljubio u svoju suprugu.

Amerikanci su snimali filmove o vikinzima, mongolima, eskimima i sve tako do Shaka Zulua, a zlatni američki momak Tom Cruise uspio je glumiti njemačkog SS oficira na engleskom jeziku s jakim njemačkim akcentom. A nije izostajalo ni to da “Alo Alo” Britanci glume pripadnike francuskog pokreta otpora na engleskom jeziku, ali sa šuškavim i zavodničkim francuskim akcentom. Hej, pa Austrijanac Arnold Schwarzenegger uspio je postati američki terminator i nikoga nije bilo briga što se čuje na štajerski naglasak.

A neko kaže da Yurdaer Okur ne može glumiti Aliju Izetbegovića, a Keanu Reeves može Budu i James Caviezel može Isusa. I može Australac Mel Gibson glumit škotskog buntovnika Williama Wallacea, a ne može Berke Uzrek Bakira Izetbegovića. Znači, Amerikanka Meryl Streep je mogla glumiti englesku “Čeličnu lady”, a Turkinja Fatos Kabasakal ne može Sebiju Izetbegović.

Engleski režiseri su snimali u Americi, francuski u Engleskoj, a italijanski u Španjolskoj. Indijski u Japanu, a japanski u Norveškoj. Iranski u Francuskoj, a belgijski u Australiji. A neko kaže da bosanskohercegovački režiser ne može snimati za Turke film o bosanskohercegovačkom političaru Aliji Izetbegoviću.

Eto, neka Nijemci snime film o Franji Tuđmanu pa da ga glumi njemački glumac i neka Zagorec Francek šprahenzi dojč pa da vidimo kako će to izgledati. Ali nema toga filma i neće ga biti jer Francek nikada nije po čitavom svijetu plijenio pažnju svojim humanizmom kao Alija Izetbegović.

Eto, neka Rusi snime film o Radovanu Karadžiću ili Slobodanu Miloševiću pa neka ovu dvojicu glume dva Kozaka iz moskovskog teatra pa da vidimo kako će zvučati na ruskom u šest epizoda. Ali nema tog filma jer nisu Rusi budale da snimaju filmove o ratnim zločincima.

Hajde da vidimo hoće li neka kosovska nezavisna produkcija na albanskom jeziku i s albanskim glumcima snimiti prvosudni triler “Ko je počeo rat” s glavnim likom imena Fahrudin. Nema šanse, doduše, vjerovatno zato što nemaju para, a ne zato jer im se šljivi za podvige “najvećeg graditelja nakon Gazi Husrev-bega”.

Ali kada Turci krenu snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, e, onda, “Houston, imamo problem”.

Bošnjaci nisu snimili ni film, a ni seriju o Aliji Izetbegoviću, a to je zaslužio, međutim, bi li se neki manje ismijavali da je film o njemu snimala Angelina Jolie u američkoj produkciji? Samo zato što bi bio na engleskom, ili bi gospodi kritizerima na francuskom više odgovarao?

Stav.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top