Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Od smrti prošle 53 godine: Duh Malcolma X i danas se osjeti u Harlemu VIDEO

Od smrti prošle 53 godine: Duh Malcolma X i danas se osjeti u Harlemu VIDEO

Malcolm X, koji je ostao upamćen kao lider među muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 20. stoljeća, bio je borac protiv rasizma i jedan od najutjecajnijih Afroamerikanaca. Ubijen je prije 53 godine, a stanovnici njujorške četvrti Harlem i danas čuvaju uspomenu na njega, piše Anadolu Agency (AA).

Zbog aktivne borbe protiv rasizma koji je u to vrijeme vladao u SAD-u, Malcolm X je stekao veliko poštovanje diljem svijeta, te je postao neiscrpan izvor inspiracije posebno među Afroamerikancima u njegovoj zemlji.

Svaki kutak njujorškog Harlema, gdje živi većinski afroameričko stanovništvo, i danas je prepoznatljiv po simbolima Malcolma X, gdje možete kupiti literaturu, postere, majice, kape ili ukrasne sadržaje sa likom Malcolma X.

Aisha McBridge, koja živi u Harlemu, u razgogovru za AA istakla je kako je za Malcolm X najprije čula preko televizije.

“Sa 18 godina smo doselili u Harlem, a tu sam skoro na svakom koraku imala priliku primijetiti simbole Malcolma X. Nakon toga sam počela više čitiati i učiti o njegovom naslijeđu, ali i praktikovati ono na što je on govorio”, istakla je McBridge.

Istakla je kako ime Malcolm X za nju znači “borba i odbrana”, te kazala kako je on svojim izlaskom iz mraka i svojom borbom inspirisao i postao primjer brojnim drugim osobama.

“Da je još živ mislim da bi bio razočaran današnjom situacijom. Kamo sreće da je živio duže, mislim da bi se više borio i mijenjao stvari u svijetu”, smatra McBridge.

Abdul Osman je ulični prodavač u Harlemu koji kaže kako je Malcolm X čovjek koji je svoj narod poučio tome kako odrasti, kako biti zadovoljan, kako pobijediti neznanje, kako pronaći tačno i ispraviti pogrešno.

“Malcolm X je u jednom periodu života prodavao drogu, ima je problema sa alkoholom. Boravio je u zatvoru, a nakon toga je doživio jednu transormaciju. Ja sam imao sličan slučaj u svom životu. Bio sam i zatvaran. Uzevši njega (Malcolm X) za primjer promijenio sam svoj život. Danas sam ja taj koji ljude odvraća od krađe, ukazuje da ima da pošteno zarađuju za život, te da za sebe i za društvo čine dobre stvari”, poručio je Osman.

Dalje navodi da se ljudi, bez obzira da li se radi o kršćanima, muslimanima ili jevrejima, moraju međusobno poštovati, te biti jači na osnovu svojih razlika. Prema njegovim riječima, svijetu su danas potrebni jedinstvo, mir i promjena.

Prodavač knjiga u Harlemu Nova Fuller ističe da duh Malcolma, koji je nekada koračao ulicama Harlema, u danas živi u ovoj njujorškoj četvrti. Također je kazao kako je za Malcolma, koji je govorio o ljudskim pravima, slobodama i jednakosti, na samom početku mislio da je “lud”, ali da je kasnije shvatio da je on zapravo bio čovjek koji se do kraja života borio za ljudska prava i promjene.

Malcolm X je rođen u saveznoj državi Nebraska 19. maja 1925. godine. U ranom djetinjstvu oca su mu ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela. Kako Malcolmova majka nakon smrti muža nije mogla puno učiniti za sina, o njemu su se brinuli stariji brat i sestra. Malcolm je započeo život sitnog kriminalca. U dobi od 12 godina postao je štićenik Doma za nezbrinutu djecu države Michigan.

Kada je napunio 17 godina, pušten je iz doma. Potom se zaposlio u putničkom vlaku kao perač posuđa. Kada je Malcolm stekao dovoljno novca, preselio se u New York kod rođaka. Ubrzo je postao jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama Harlema. Već 1941. godine uhićen je i osuđen na deset godina zatvora zbog provale. Krađom se bavio kako bi mogao priskrbiti novac za drogu. Godine 1952. pušten je iz zatvora i nešto kasnije pridružio se pokretu Nacija islama (Nation of Islam).

Nedugo nakon što je postao član Nacije islama promijenio je svoje prezime u X. To je učinio u znak poštovanja prema svojim neznanim afričkim precima, koji su dovedeni u Ameriku kao robovska radna snaga. Poslije toga otputovao je na hadž, u muslimanski sveti grad Mekku. Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države odbacio je ideju da su svi bijeli ljudi đavoli, a što je ranije tvrdio i utemeljio vlastitu organizaciju nazvanu Organizacija afroameričkog jedinstva. Po utemeljenju ove organizacije Malcolm X je promijenio svoje ime u El-Hajj Malik El-Shabbazz.

Malcolm je 1965. godine ubijen dok je držao govor u New Yorku u kojem je kritizirao Elijaha Muhammada. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđeni i zatvoreni.

Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u SAD-u u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najuticajnijih Afroamerikanaca. Bio je najveći kritičar “bijele” Amerike i njenih zločina počinjenih nad crnim Amerikancima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top