Moj vrtU Fokusu

Novembarski radovi u vrtu i cvjetnjaku

 Jesenji novembarski radovi

 Povrtnjak – radovi u vrtu

Na jesen, u mjesecu novembru, vrši se berba preostalog neobranog povrća: peršuna, cvekle, mrkve, kasnog kupusa i još mnogih kultura koje se kod nas uzgajaju. Preporučuje se izvršiti jesenje duboko oranje na zemljistu na kojem planiramo saditi povrće dogodine.

Oranje se vrši na dubini od 20 do 30 cm – oranični sloj. Također preporučuje se đubrenje stajnjakom. Stajnjak se razasipa isti dan kada se želi izvršiti oranje, radi očuvanja hranjivih materija stajnjaka.

Što se tiče plasteničke i stakleničke proizvodnje u mjesecu novembru možemo  saditi salatu.

 Cvjetnjak

U novembru vršimo uklanjanje cvjetnih kultura koje su se zadržale do ovo doba godine i bacamo ih na kompost. Trajnice orežemo do zemlje, sadimo i presađujemo ruže, grmlje i ukrasno drveće.

Također vršimo zaštitu sadnica tako što zagrćemo ruže zemljištem da bi se zaštitile od niskih temperatura. Ukrasno drveće koje je osjetljivo na visoke temperature zamotavamo adekvatnim materijalom da bi spriječili izmrzavanje.

Sobno i balkonsko cvijeće

 U balkonskog cvijeće skidaju se prazni sanduci i ostatke cvijeća (biljaka) stavljamo na kompost. Višegodišnje cvijeće koje je osjetljivo na niske temperature unosimo u sobne prostorije. Što se tiče sobnog cvijeća zalijevanje se smanjuje u zimskom periodu.

 Također vršimo pripremu i zaštitu tokom zime. Lisno dekorativno cvijeće se prihranjuje svako 20 dana, a cvijetno dekorativno cvijeće svako 10 dana. Prehrana se uglavnom vrsi mineralnim đubrivom namjenjenim za cvijeće (NPK).

To su pretrežno rastvori u tečnom stanju sa kojim se vrši prihrana u određenim količinama navedenim u uputstvu tog proizvoda.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Povezani članci

Back to top button