Vijesti iz svijeta

‘Niko ne vjeruje Netanyahuu’: Podijeljeno mišljenje izraelske ratne vlade o Gazi

Produbljuje se raskol unutar izraelskog rukovodstva dok Netanyahu proglašava narednu fazu rata u Gazi.

“Netanyahua ne zanima sigurnost, ne zanimaju ga taoci, samo politika”, rekao je opozicioni zastupnik Avigdor Lieberman, Netanyahuov nekadašnji ministar odbrane. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari odbio je dati komentar. “U ratu smo”, rekao je.

Mnogi iz sigurnosnog aparata zemlje priznali su propuste, ali ne i Netanyahu. Prije nego je objavio tvit oko kojeg se digla prašina, izraelski čelnik održao je konferenciju za novinare na kojoj je izbjegao pitanje o odgovornosti, poručivši da će “svi, uključujući i njega, morati odgovarati na teška pitanja” nakon što rat završi.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega onoga sa čim će se izraelsko rukovodstvo suočiti nakon što sukob završi”, kaže Alon Lien, bivši izraelski diplomata. “On priprema teren za svoje argumente”, dodao je Lien.

Ipak, Netanyahu je poznat po vještinama političkog preživljavanja. Izraelski premijer s najdužim stažem prvi put je preuzeo dužnost 1996. godine, a u posljednjih 14 godina na vlasti je proveo 13.

“Mnogi su protiv njega i ponašanja njegove vlade, no ne treba biti slijep pred činjenicom da on i pored toga uživa veliku javnu podršku”, kaže Rabbani.

Uprkos mogućnoj podijeljenosti unutar ratnog kabineta, jačanje vlade višim vojnim oficirima – kao što je to Netanyahu uradio – moglo bi i dalje politički poslužiti njegovim interesima, dodao je.

To je potez koji možda nije usmjeren samo na širenje njegove političke baze, smatra Rabbani, već potez koji bi mu također mogao pomoći da odgovornost za potencijalne vojne neuspjehe nakon što rat završi učinkovitije prebacuje na sigurnosni establišment.

IZVOR: AL JAZEERA

Povezani članci

Back to top button